Reibsti no dabas skaistuma jeb durvis ver pirmais botāniskais ūdensdārzs Latvijā: “Stāsti par ziediem”

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Kristaps Liepa

Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā jau trešo gadu pēc kārtas tiek piedāvāti pavasarīgi gastronomiski stāsti. Šī gada projekts “Stāsti par ziediem” pārvērš vecu siltumnīcu nebijušā ūdensdārzā, kur apmeklētāji nokļūs aizraujošā ziedu pasaulē. Tur tekoša ūdens pavadījumā varēs izbaudīt siltas vasaras nakts piedzīvojumu, kur ir tik dažādi un reizē krāsaini ziedu stāsti, kur pašam ir iespēja izveidot ziedu kompozīciju, kur ziedu izskats un smarža var būt pavisam atšķirīgi, kur liela nozīme ir visām maņām – redzei, taustei, dzirdei un garšai. 

Ūdensdārzā izskan daudzi noslēpumaini romantiski ziedu stāsti. Pirmo multifunkcionālo ūdensdārzu Latvijā radījusi radošā apvienība „Skudras metropole” - producente Gundega Skudriņa ar komandu. 

Foto: Kristaps Liepa

Kā jūs domājiet? Kādi ziedi piestāv skaistai māla krūzei? Un kas šai skaistajai buķetei varētu būt piemērota mūzika? Interesanti, laikam nebūs ilgi jādomā, jo māla krūze un pļavā saplūktas puķes ir ļoti saderīga kompozīcija. Un ja vēl to pavada īsta saulgriežu nakts mūzika, stāsti, skudriņas sāk skraidīt pa ķermeni, kājas pašas cilājas un gribas ātrāk sagaidīt skaisto vasaras saulgriežu laiku.

Ceļā uz ēnā paslēpto ūdensdārzu būs iespēja izbaudīt dažādu ziedu mūziku, atceroties dzīves notikumus, kuros mēs izmantojam šos ziedus.

Foto: Kristaps Liepa
Foto: Kristaps Liepa
Foto: Kristaps Liepa

Vakariņu viesi ne tikai baudīs neierastas dažādu ziedu vakariņas, kas katru reizi liks noelsties aiz pārsteiguma,

izsakot minējumus, kas varētu būt paslēpies ziedā, kas redzams uz šķīvja, brīnumainajā dzērienā, kas ar ķīmiskiem eksperimentiem katram sanācis citā krāsā, domāt - tā bite ir ēdama vai nē, izbaudīt ziedu nektāru kā bitītei, rakstīt vēstuli ziedu valodā, nobaudīs kaltētus tranus, kā arī rūpīgi ieklausīties ziedu stāstos, piemēram, kā ūdensroze kļuva par rozi.

Foto: Kristaps Liepa
Foto: Kristaps Liepa
Foto: Kristaps Liepa
Foto: Kristaps Liepa

Kā saka pirmie apmeklētāji: “Tas ir īsts piedzīvojums ziedu pasaulē, kas apreibina jau no pirmajiem mirkļiem, radot īpašo sajūtu un vielu ķīmiju, izbaudot katru mirkli, lai mājup dotos pozitīva noskaņojuma pārņemti.”

Foto: Kristaps Liepa
Foto: Kristaps Liepa
Foto: Kristaps Liepa

Ūdensdārza idejas autore, producente Gundega Skudriņa romantisko vakariņu “Stāsti par ziediem” seansa atklāšanā teica: „Pateicoties maniem vecākiem jau kopš bērnības man ar ziediem ir ļoti tuvas un intīmas attiecības jau kopš agras bērnības, esmu izbaudījusi gan krāšņus baltu rožu klēpjus, gan skaistus mirkļus balto vizbulīšu klajumā, pati audzējusi gan tulpes, gan krizantēmas, gan rozes. Tādēļ arī atnāca stāsts par ūdensdārzu un ziediem. Es ceru, ka ikviens no mūsu viesiem izbaudīs mirkļus šajā vietā, reibs no ziedu smaržām un novērtēs ziedu skaistumu. Nāciet ciemos!”

Foto: Kristaps Liepa
Foto: Kristaps Liepa

Četru kārtu vakariņas, ko servēs šefpavārs Raimonds Zommers, iespējams izbaudīt draugu kompānijā vēlās vakara stundās, pirms tam atvēlot laiku pastaigai Botāniskajā dārzā.

Foto: Kristaps Liepa
Foto: Kristaps Liepa

Pavasara ēdienkartes piedāvājumā iekļautas gan aukstās, gan siltās uzkodas, zivs un gaļas ēdieni, ka pārvērsti skaistos ziedos, dzērieni, pie kuriem var nokļūt ķīmisku eksperimentu rezultātā, deserti, kas piedzīvo pārvērtības. Nebēdājiet, ja līdz šim neesat baudījuši kaktusa sulu, izrādās, ka nav jābrauc uz tālām zemēm, to var izbaudīt tepat Latvijā, atnāciet tikai uz LU Botānisko dārzu un izbaudiet vakariņas “Stāsti par ziediem”!

Botāniskā ūdensdārza oāze būs atvērta tikai trīs nedēļas – līdz 2. jūnijam.

No rītiem ūdensdārzā notiks iedvesmojošas tikšanās un izzinoši “Paulig” kafijas rīti kopā ar izciliem savas jomas profesionāļiem, pavāri–konditori Inu Poliščenko, šefpavāru Māri Jansonu, puķu firmas Onava vadītāju Vilni Onkeli un radošās apvienības “Skudras metropole” vadītāju Gundegu Skudriņu. Ikviens iegūs noderīgas zināšanas par ziedu kultūru un pielietojumu pavārmākslā, galda klājumos, dekorācijās un konditorejā.

Foto: Kristaps Liepa

Botāniskā ūdensdārza ideju tehniski realizēja dizainers un scenogrāfs Mārcis Ziemiņš, projekta vadītāja Nora Ūpe. Maltītes nodrošina restorāna Entresol šefpavārs Raimonds Zommers ar komandu, bet par apmeklētāju labsajūtu rūpēsies viesmīļi Emīls, Andris, Jana, Dina, Agata, Līga un Rita.

Ūdensdārzs “Stāsti par ziediem” būs atvērts katru dienu gaidot viesus noteiktā laikā, iepriekš rezervējot galdiņu.  

SKATIES BILDES VAIRĀK GALERIJĀ!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu