Krievijas laikraksts "Kommersant" masveidā atlaiž žurnālistus saistībā ar rakstiem par Matvijenko (2)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Valentīna Matvijenko
Valentīna Matvijenko Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas laikraksta "Kommersant" vadība atlaidusi vairākus žurnālistus, kuri rakstīja par Krievijas Federācijas padomes priekšsēdētājas Valentīnas Matvijenko iespējamo atkāpšanos no amata, vēsta BBC Krievijas ziņu dienests. Protestējot pret šo lēmumu, par aiziešanu paziņojusi "Kommersant" politikas ziņu nodaļa pilnā sastāvā un galvenā redaktora vietnieks.

Kopumā laikraksts zaudēs 13 žurnālistu, tajā skaitā galvenā redaktora vietnieku Gļebu Čerkasovu.

Pirmdien "Kommersant" speciālkorespondents Ivans Safronovs un politikas ziņu nodaļas redaktora vietnieks Maksims Ivanovs sociālajos tīklos paziņoja, ka izdevuma akcionāri pieņēmuši lēmumu viņus atlaist.

Viņi norāda, ka atlaišana esot saistīta ar aprīļa vidū publicētajiem rakstiem par Matvijenko iespējamo aiziešanu no Krievijas Federācijas padomes priekšsēdētāja amata, ko pēc tam varētu ieņemt Krievijas Ārējā izlūkošanas dienesta direktors Sergejs Nariškins.

Žurnālisti nenorādīja, kurš pieņēmis lēmumu viņu atlaist un tieši kāds ir atlaišanas iemesls.

Izdevniecība "Kommersant" pieder miljardierim Ališeram Usmanovam - vienam no bagātākajiem cilvēkiem Krievijā. Viņš ir kompānijas "USM Holdings" izveidotājs un galvenais akcionārs.

Izdevniecības "Kommersant" ģenerāldirektors Vladimirs Želonkins, kurš pašlaik ieņem laikraksta galvenā redaktora amatu, apstiprināja BBC žurnālistiem, ka viņš personīgi esot pieņēmis lēmumu par atlaišanu. Viņš apgalvo, ka raksti neesot "atbilduši izdevniecības standartiem", un noliedz politisku motivāciju.

Krievijā arvien pastiprinās vārda brīvības ierobežošana. Šomēnes Krievijas autokrāts Vladimirs Putins parakstīja interneta izolācijas likumu, kas paplašina valdības kontroli pār internetu. 

Savukārt aprīlī Krievijā tika pieņemts pirmais notiesājošais spriedums par necieņas izrādīšanu esošajai varai. Novgorodas apgabala iedzīvotājs Igors Kartiževs savā sociālā tīkla "Vkontakte" profilā bija Putinu nodēvējis par "pasakainu stulbeni" un ievietojis arī Putina karikatūru.

Šo likumu Putins parakstīja 18.martā, un tas stājās spēkā 29.martā – divas dienas pirms Kartiževa ieraksta sociālajā tīklā.

Krievijā arī pieņemts likums, kas ļauj bloķēt medijus par "viltus ziņu" publicēšanu. Putins šos likumus parakstījis, neraugoties uz cilvēktiesību aktīvistu brīdinājumiem, ka tie faktiski ievieš cenzūru un tiks izmantoti, lai vērstos pret vārda brīvību.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu