Radīta skaļākā skaņa pasaulē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Gabriel Blaj

Zinātnieki uzskata, ka ir radījuši visu laiku skaļāko zemūdens skaņu, kas ir tik skaļa, ka var likt iztvaikot ūdenim.

Pārsteidzoši, bet šī skaņa radusies, sīkai ūdens strūklai (uz pusi tievākai par cilvēka matu) saduroties ar vēl sīkāku rentgena lāzera staru, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Physical Review Fluids”.

Tiesa, šo skaņu dzirdēt nevar, jo tā radīta vakuuma kamerā. Tas ir labi, ņemot vērā, ka jau ap 270 decibeliem šie dārdošie spiediena viļņi ir skaļāki par visskaļāko raķeti, paceļoties kosmosā. Tomēr, pateicoties zinātniekiem, šīs skaņas mikroskopiski postošo efektu ir iespējams vērot video.

Foto: Gabriel Blaj

Palēninājuma video redzams, kā pulsējošais lāzera stars sadala ūdens strūklu divās daļās, liekot šķidrumam iztvaikot un raidot spēcīgus spiediena viļņus uz abām pusēm no strūklas.

Pētījuma autori skaidro, ka tieši šie spiediena viļņi rezultātā rada skaņu. Ja skaņa būtu vēl nedaudz skaļāka, tad izvārītos viss ūdens, kas nozīmē, ka skaņai pazustu materiāls, pa kuru pārvietoties.

Kāpēc vajadzētu censties atklāt skaņu, kas iznīcina pati savu mediju? Fiziķi stāsta, ka zemūdens skaņu līmeņa limita izprašana var zinātniekiem palīdzēt nākotnes eksperimentos, piemēram, par to, kā mikroskopiskas daļiņas reaģē, kad tās zem ūdens tiek pakļautas spēcīgai skaņas vibrācijai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu