Jūras lietu tribunāls liek Krievijai atbrīvot sagūstītos ukraiņu jūrniekus (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskais ANO Jūras lietu tribunāls Hamburgā apmierinājis Ukrainas prasību un uzlicis Krievijai par pienākumu atbrīvot pagājušā gada novembrī aizturētos trīs Ukrainas kuģus un sagūstītos 24 ukraiņu jūrniekus.

Tribunāla lēmums nolasīts tiesas sēdē, kurā Krievijas pārstāvji nebija ieradušies. Ukrainas prasība ir apmierināta tikai daļēji, proti, lēmums paredz, ka Krievijai jāatdod Ukrainai kuģi «Бердянськ», «Нікополь» un «Яны Капу», kā arī nekavējoties jāatbrīvo 24 aizturētās ukraiņu militārpersonas un jāļauj tām atgriezties Ukrainā.

Tomēr tiesa nav likusi Krievijai pārtraukt lietvedību krimināllietā pret 24 jūrniekiem un atturēties no jaunām izmeklēšanas darbībām.

Incidents, kura dēļ ASV un Eiropas Savienība noteica sankcijas pret Krievijas amatpersonām, notika pērn novembrī Kerčas šaurumā, kas savieno Melno jūru un Azovas jūru.

Krievijas bruņotie spēki 25.novembrī Kerčas šaurumā sagrāba trīs Ukrainas jūras spēku kuģus, kas aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā. Sagūstītos 24 ukraiņu jūrniekus, no kuriem trīs tika ievainoti, Krievija nogādāja Maskavā, kur viņiem piemērots drošības līdzeklis apcietinājums saistībā ar apsūdzībām par nelegālu robežas šķērsošanu.

Reģionā saspīlējums ir pieaudzis kopš 2014.gada, kad Krievija pēc starptautiski neatzīta referenduma anektēja Krimas pussalu.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu