EP vēlēšanās Polijā uzvarējusi valdošā partija

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
PiS līderis Jaroslavs Kačiņskis
PiS līderis Jaroslavs Kačiņskis Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās Polijā svētdien visvairāk balsu izcīnījusi valdošā partija "Likums un taisnīgums" (PiS), liecina balsu skaitīšanas rezultāti.

Saskaņā ar rezultātiem, kas iegūti pēc biļetenu saskaitīšanas 99% vēlēšanu iecirkņu, PiS ieguvusi 45,57% balsu, bet opozīcijas partiju alianse "Eiropas koalīcija" ieguvusi tikai 38,29% balsu.

Trešajā vietā ar 6,06% balsu ierindojusies Roberta Bedroņa vadītā proeiropeiskā kreisi centriskā partija "Vesna" ("Pavasaris").

PiS līderis Jaroslavs Kačiņskis, pamatojoties uz nobalsojušo vēlētāju aptaujām, jau svētdienas vakarā paziņoja, ka viņa vadītā partija ir uzvarējusi EP vēlēšanās, bet brīdināja, ka īstais pārbaudījums būs rudenī gaidāmās Polijas parlamenta vēlēšanas.

"Mēs esam uzvarējuši, bet mēs esam uzvarējuši veidā, kam jāmudina mūs paveikt smagu darbu pirms parlamenta vēlēšanām," norādīja Kačiņskis.

"Izšķirošā cīņa par mūsu dzimtenes nākotni notiks rudenī, un mums jāuzvar, pat vairāk nekā tagad. Tas ir milzīgs izaicinājums," uzsvēra PiS līderis.

"Eiropas koalīcijas" lielākās partijas liberālās Pilsoniskās platformas (PO) līderis Gžegožs Ščetina savukārt pauda pārliecību, ka EP vēlēšanu rezultāti ir sākums ceļā uz uzvaru parlamenta vēlēšanās rudenī.

"Mēs esam izveidojuši koalīciju. Mēs esam ļoti tuvu. Mēs esam rokas stiepiena attālumā" no uzvaras Polijas parlamenta vēlēšanās, paziņoja Ščetina.

Iekļūšanai EP noteikto procentu barjeru nav pārvarējusi populistiskā partija "Konfederācija", par kuru balsojuši 4,55% poļu.

EP nav iekļuvusi arī bijušā rokmūziķa Pāvela Kukiza vadītā labējā partija "Kukiz’15", kas ar 3,7% balsu ierindojusies piektajā vietā.

Tikmēr par "Apvienotajiem kreisajiem" balsojuši tikai 1,24% poļu.

Vēlētāju aktivitāte sasniegusi 45,61%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu