Tiešraides arhīvs: Par valsts prezidentu ievēlēts Egils Levits (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

Saeima trešdien plkst.10 ir sasaukusi ārkārtas sēdi, lai tajā ievēlētu jaunu Valsts prezidentu. TVNET piedāvā teksta un video tiešraidi.

Uz Valsts prezidenta amatu kopumā pretendē trīs cilvēki. Koalīcijas deputāti pieteikuši Eiropas Savienības Tiesas tiesneša Egila Levita kandidatūru, Zaļo un zemnieku savienība prezidenta amatam izvirzījusi tiesībsarga Jura Jansona kandidatūru, bet daži "KPV LV" iekšējās opozīcijas deputāti - parlamentārieti Didzi Šmitu (KPV LV).

Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Valsts prezidenta ievēlēšanai nepieciešama vismaz 51 deputāta balss. Šoreiz pēc izmaiņām Satversmē Valsts prezidents tiks ievēlēts atklātā balsojumā.

Koalīcijas politiķi ir pārliecināti, ka Levits tiks ievēlēts Valsts prezidenta amatā. Visas koalīcijas partijas jau iepriekš pauda atbalstu Levita kandidatūrai, izņemot "KPV LV" frakciju, kur bija atšķirīgi viedokļi.

"KPV LV" Saeimas frakcijas kodols ir pieņēmis lēmumu, par ko balsot, tomēr frakcijas priekšsēdētājs Atis Zakatistovs žurnālistiem neatklāja, kāds ir pieņemtais lēmums. Viņš norādīja, ka frakcijas kodols ir lēmis neatklāt pieņemto lēmumu. Zakatistovs to skaidroja ar jau iepriekš līdzīgi pausto, ka agrāk ir notikusi informācijas noplūšana no frakcijas un ka tas var notikt arī atkārtoti.

Vaicāts, vai, ņemot vērā, ka vairāki "KPV LV" deputāti iepriekš jau ir pauduši, ka balsos par Levitu, var secināt, ka par viņu arī tiks balsots, Zakatistovs atbildēja, ka katrs var izdarīt savus secinājumus. Kaimiņš gan atkārtoti pauda, ka atbalstīs Levitu.

Ja atsevišķi "KPV LV" deputāti un pārējā koalīcija pieturēsies pie iepriekš pavasarī paustā, Levitam trešdien būtu jāsaņem nepieciešamais balsu skaits ievēlēšanai Valsts prezidenta amatā.

Arī "Saskaņas" Saeimas frakcijai ir dažādi viedokļi par Valsts prezidenta amata kandidātiem, taču trešdien frakcijas sēdē šīs pozīcijas iecerēts tuvināt, žurnālistiem sacīja frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

Pašreizējais Valsts prezidents Raimonds Vējonis nolēma nekandidēt uz otro termiņu augstajā amatā. Šāds lēmums, visticamāk, tika pieņemts, jo acīmredzami trūka balsu Vējoņa pārvēlēšanai uz otro pilnvaru termiņu. Viņa pilnvaras beigsies jūlija sākumā.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu