1967. gadā divi franču politiķi savas attiecības noskaidroja ar zobenu palīdzību (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Wikimedia Commons

Varētu domāt, ka duelēšanās bija rituāls, kas norisinājās tikai 19. gadsimtā, un mūsdienu pasaulē šāda veida attiecību noskaidrošanai vietas nav, tomēr tie ir maldi.

1967. gadā Francijā divi politiķi – Gastons Defērs un Renē Ribjērs – ķērās pie zobeniem, lai aristokrātiskā veidā noskaidrotu savas attiecības. Iemesls šādam cīniņam bija vienkāršs – Defērs atteicās atvainoties Ribjēram par to, ka bija viņam uzbrēcis: “Taisez-vous, abruti!” (Aizver muti, stulbeni!) Rezultātā Ribjērs izaicināja Defēru uz zobenu dueli. Cīņā tika izmantoti “épée” - lielākais zobenu paveids paukošanā.

Duelis norisinājās privātīpašuma teritorijā Parīzes rietumos, un to vadīja Žans de Lipkovskins, kurš toreiz bija Francijas ārlietu ministrs.

Ribjēram nākamajā dienā bija kāzas, tāpēc Defērs viņam piekodināja, ka lūkos viņu savainot tā, lai kāzu nakts ar mīļoto viņam nebūtu nekāda jaukā.

Pirmais ievainojumu rokā guva Ribjērs, tomēr viņš pieprasīja dueļa atsākšanu. Pēc tam, kad Ribjērs guva otru ievainojumu rokā, Lipkovskins dueli apturēja. Par to, kā gūtie ievainojumi ietekmēja Ribjēra spējas kāzu naktī, ziņu nav.

Defērs vēlāk no 1981. līdz 1984. gadam kalpoja kā Francijas iekšlietu ministrs un nomira dabiskā nāvē 1986. gada 7. maijā. Viņš bija 75 gadus vecs. Savukārt Ribjērs nomira 76 gadu vecumā.

Abi vīri vēsturē iegāja kā pēdējie cilvēki Francijā, kas attiecības skaidroja tradicionālā zobenu duelī.

Pats duelis bija balstīts uz goda kodeksu. Tā mērķis bija drīzāk pati cīņa un goda atjaunošana, nevis pretinieka nogalināšana.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu