Pieczvaigžņu kustības līderis pieprasa partijas uzticības balsojumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Itālijas Pieczvaigžņu kustība (M5S) līderis Luidži Di Maio trešdien paziņoja, ka pēc neveiksmes Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās pieprasījis partijas uzticības balsojumu.

Balsojums notiks ceturtdien tiešsaistē šim mērķim izveidotā partijas tīmekļa platformā, partijas emuārā trešdien pavēstīja di Maio, kurš ieņem vicepremjera amatu valdībā, ko M5S veido koalīcijā ar labējo partiju "Līga".

"Pašlaik man ir tiesības zināt, ko jūs domājat par manu darbību. Es vēlos dzirdēt to pilsoņu balsi, kas pirms dažiem gadiem mani ievēlēja par politisko līderi," paziņoja politiķis.

Itālijas iekšlietu ministra Mateo Salvīni vadītā "Līga" svētdien notikušajās EP vēlēšanās ieguva 34,3% balsu, divkārt apsteidzot pret istablišmentu noskaņoto M5S, kas ieguva vien 17,1% balsu un ierindojās trešajā vietā aiz kreisi centriskās opozīcijā esošās Demokrātiskās partijas.

Tas ir gandrīz apgriezts rezultāts, kāds abām partijām bija pirms gada notikušajās Itālijas parlamenta vēlēšanās.

Kopš svētdien notikušajām vēlēšanām Salvīni ir uzvedies tā, it kā jau būtu ieguvis premjera amatu, solot plašu nodokļu samazinājumu un aicinot sasaukt Eiropas Savienības (ES) sanāksmi, lai mainītu bloka budžeta noteikumus, kamēr di Maio nākas uzklausīt paša partijas biedru kritiku.

Ietekmīgais M5S senators Džanluidži Paragone trešdien paziņojis, ka di Maio partijā ir pārāk liela vara un pārāk daudz amatu valdībā.

"Ja vēlies rīkoties kā Supermens, tev ir jāparāda, ka tiešām tāds esi," viņš izteicies intervijā laikrakstam "Corriere della Sera".

Bez Pieczvaigžņu kustības līdera un vicepremjera amata 32 gadus vecais di Maio pērn jūnijā izveidotajā valdībā dabūjis arī rūpniecības ministra un darba lietu ministra portfeli.

Trešdien gaidāma M5S ministru un parlamenta deputātu sanāksme, lai runātu par neveiksmi EP vēlēšanās un labāko stratēģiju attiecībās ar Salvīni, kurš arī ir vicepremjers un tagad mēģina vadīt politisko darba kārtību valdībā.

Ja Pieczvaigžņu kustība padosies "Līgas" prasībām, tā varētu zaudēt lielu daļu sava elektorāta. Savukārt, ja tā pretosies Salvīni partijas prasībām, var sabrukt valdības koalīcija un no parlamenta ārkārtas vēlēšanu gadījumā, visticamāk, iegūtu Salvīni.

"Pēdējos sešus gadus es nepārtraukti esmu strādājis un uzskatu, ka vienmēr esmu pildījis savus pienākumus, vienmēr esmu atskaitījies visiem kustības biedriem un aktīvistiem," norādīja di Maio.

Kad 2017.gada septembrī viņu ievēlēja par partijas līderi, di Maio plaši tika kritizēts kā M5S dibinātāja Bepes Grillo marionete, tomēr viņš ātri sakoncentrēja varu savās rokās, bet Grillo ir nozudis no uzmanības loka.

2018.gada martā notikušajās Itālijas parlamenta vēlēšanās M5S ieguva divreiz vairāk balsu nekā jebkura cita partija, bet Salvīni izmantoja veto tiesības, lai bloķētu di Maio prasību kļūt par premjeru, kad abas partijas veidoja valdības koalīciju.

Pušu kompromisa izvēle bija premjers Džuzepe Konte, kurš ir pietuvināts Pieczvaigžņu kustībai, bet nav nevienas partijas biedrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu