Tiesa Ekvadorā noraida ar Asanžu saistīta zviedru hakera atbrīvošanas lūgumu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Džūljens Asanžs
Džūljens Asanžs Foto: AFP/SCANPIX

Tiesa Ekvadorā trešdien noraidījusi lūgumu atbrīvot pret drošības naudu Zviedrijas pilsoni, kurš saistīts ar "WikiLeaks" dibinātāju Džūljenu Asanžu un tiek apsūdzēts par kibernoziegumiem.

Ola Bini dzīvoja Ekvadoras galvaspilsētā Kito. Viņš tika aizturēts 11.aprīlī, kad mēģināja doties uz Japānu. Aizturēšana notika pāris stundas pēc tam, kad pēc Ekvadoras prezidents Lenina Moreno rīkojuma Asanžs tika izlikts no vēstniecības, ļaujot Lielbritānijas policijai viņu aizturēt.

Ekvadoras valdība 36 gadus veco Bini apsūdz par hakeru uzbrukumu valsts informācijas sistēmām plānošanu. Pēc Moreno teiktā, Bini uzlauzis telefonus un interneta kontus, kas pieder gan Ekvadoras valdībai, gan privātpersonām.

Bini ir atteicies sadarboties ar izmeklētājiem, un prokuratūra nav spējusi identificēt iespējamos upurus vai kaitējumu, ko radījuši viņa īstenoti uzbrukumi, sacīja tiesnese Jadira Proanjo, noraidot apsūdzētā lūgumu atbrīvot pret drošības naudu.

Advokāts Hosē Čarri sacīja, ka ir pārkāptas Bini tiesības un prokurors "nav paveicis savu darbu", jo nav identificējis vai paskaidrojis apsūdzību raksturu.

Lielbritānijas policija 11.aprīlī aizturēja Asanžu un aizveda viņu no Ekvadoras vēstniecības Londonā pēc tam, kad Moreno atcēla viņam piešķirto diplomātisko aizsardzību. Asanžs pēc politiskā patvēruma piešķiršanas bija pavadījis vēstniecības ēkā septiņus gadus.

Viņam Lielbritānijā piespiests 50 nedēļu cietumsods par 2012.gada atbrīvošanas pret drošības naudu nosacījumu pārkāpumu.

Moreno apsūdzēja Asanžu par iejaukšanos "citu valstu procesos" un "spiegošanu".

Asanžam izvirzītas apsūdzības par ASV pretspiegošanas likumu pārkāpumu saistībā ar 2010.gadā "WikiLeaks" publicētajiem tūkstošiem militāro un diplomātisko dokumentu.

Austrālijas pilsonim arī draud Eiropas Savienības aizturēšanas orderis saistībā ar aizdomām izvarošanu Zviedrijā 2010.gadā.

Ekvadoras iekšlietu ministre atklāja, ka Bini vismaz 12 reizes devies uz Londonu, lai Ekvadoras vēstniecībā tiktos ar Asanžu. Bini iepriekš šogad apmeklējis arī Venecuēlu, kur tobrīd vizītē atradies arī tuvs bijušā Ekvadoras prezidenta Rafaela Korreas sabiedrotais.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu