Drīz Parīzes Dievmātes katedrāle varētu izskatīties tāpat kā pirms ugunsgrēka (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Parīzes Dievmātes katedrāle pēc ugunsgrēka
Parīzes Dievmātes katedrāle pēc ugunsgrēka Foto: Reuters/ScanPix

Jaunajā rezolūcijā, ko izstrādājis Francijas Senāts, vēstīts, ka Parīzes Dievmātes katedrāle, kuru nesen izpostīja ugunsgrēks, ir jārekonstruē tieši tāda pati, kāda tā bija iepriekš. Lēmums pieņemts pēc ilgām diskusijām par ēkas modernizāciju.

Lai arī rezolūcija vēl nav likumiski pieņemta, tā ir ļoti nopietna pazīme, ka daudzu pasaules arhitektu sapņi tiks iznīcināti tradīcijas vārdā.

Kā vēsta ārvalstu mediji, par spīti virknei dizaina ideju, kas pāršalca interneta āres, zvaigznes sastājušās par labu tradicionālajam katedrāles izskatam. Skumjas un nostalģija par 1345. gadā uzcelto katedrāli ir ņēmušas virsroku pār jauno un moderno.

Zīmīgi, ka Viktora Igo romāns “Parīzes Dievmātes katedrāle” pēc ugunsgrēka atkal kļuva par bestselleru, kas liecina, ka nostalģija cilvēku vidū patiesi ir ļoti spēcīga.

Tiesa, pārāk ilgi spriest un plānot nevar, jo restaurācijai jānotiek noteiktā laikā. Francijas prezidents Emanuels Makrons paziņoja, ka viņš vēlas, lai katedrāles restaurācija tiktu pabeigta uz 2024. gada olimpiskajām spēlēm, kas tiks rīkotas Parīzē. Daži eksperti gan šo termiņu uzskata par nereālu.

Lai nu kā, zināt, kā katedrāle izskatīsies pēc rekonstrukcijas (lai arī kad tā beigtos), nebūtu slikti.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu