Japāna kritizē Krievijas militāro nostiprināšanos Kuriļu salās (1)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Japānas aizsardzības ministrs Takesi Ivaja ceturtdien kritizējis Krieviju par militārās klātbūtnes pastiprināšanu Kuriļu salās, uz kurām pretenzijas ir kā Maskavai, tā Tokijai.

"Es paskaidroju, ka militārā nostiprināšanās Ziemeļu teritorijās Japānai ir nepieņemama," sacīja ministrs, salu grupu uz ziemeļiem no Hokaido dēvējot vārdā, kāds tas ir pieņemts Japānā.

Šādi Ivaja izteicās pēc ceturtdienas tikšanās formātā "divi plus divi", kurā piedalījās viņa Krievijas kolēģis Sergejs Šoigu, kā arī Japānas un Krievijas ārlietu ministri Taro Kono un Sergejs Lavrovs.

Šoigu savukārt paudis satraukumu par ASV ražotās pretgaisa aizsardzības sistēmas "Aegis Ashore" uzstādīšanu Japānā, pavēstīja Ivaja.

Japānas ministrs skaidrojis Šoigu, ka šī sistēma neradīs draudus Krievijas nacionālajai drošībai un ka tās mērķis ir vienīgi stiprināt Japānas aizsardzības spējas.

Jūnija beigās Osakā, Japānas rietumos, G20 valstu samita gaitā plānota Japānas premjerministra Sindzo Abes tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Kuriļu salu piederības jautājuma raisītā strīda dēļ Japānas un Krievijas starpā nav noslēgts miera līgums.

Tiesa gan, Japāna un Krievija Kuriļu salās jau šobrīd iesaistītas kopīgos ekonomiskos projektos.

1945.gadā padomju armijas okupēto Kuriļu salu dienviddaļu Japāna joprojām uzskata par savām Ziemeļu teritorijām. Tokija pretendē uz Iturupas, Kunaširas, Šikotanas un Habomai salām, atsaucoties uz divpusējo 1855.gada Traktātu par tirdzniecību un robežām.

Maskava savukārt uzskata, ka Krievijas suverenitāte pār Dienvidkuriļu salām nav apšaubāma.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu