Meja un Makrons Normandijas operācijas gadadienā pateicas kara veterāniem par brīvību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja un Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien, piedaloties Normandijas operācijas 75. gadadienas piemiņas pasākumā, izteica pateicību šīs operācijas dalībniekiem, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Lielbritānijas un Francijas līderi pateicās operācijas dalībniekiem par upuri, ko tie nesa Eiropas brīvības vārdā.

Piemiņas pasākumos Normandijā ceturtdien piedalījās arī ASV prezidents Donalds Tramps.

Tāpat pasākumos piedalījās vairāki vēl dzīvi esošie Normandijas operācijas veterāni.

Vairāki veterāni, kas tagad ir jau ļoti cienījamā vecumā, ceturtdien virs Normandijas izlēca ar izpletņiem, tādējādi simboliski atkārtojot savu pirms 75 gadiem veikto izsēšanos Francijas krastos.

Kā vēstīts, 1944.gada 6.jūnijā - tā dēvētajā D-dienā - britu, amerikāņu un kanādiešu vienības, kā arī karavīri no Francijas un citām nacistu okupētajām valstīm šķērsoja Lamanša šaurumu un rītausmā izsēdās Normandijas pludmalēs.

Līdz dienas beigām Francijā bija izsēdušies aptuveni 156 000 sabiedroto karavīru. Kaujās krita aptuveni 10 000 sabiedroto karavīru un tūkstošiem franču civiliedzīvotāju. Vācija zaudēja ap 4000-9000 karavīru.

Sabiedroto operācija Normandijā iezīmēja sākumu nacistu karaspēka atspiešanai Eiropā un palīdzēja nākamajā gadā izbeigt Otro pasaules karu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu