"Saskaņai" pietuvinātas personas portālā riga.lv nopelnījušas gandrīz pusmiljonu eiro (20)

Liene Barisa-Sermule
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re: Baltica

Rīgas pašvaldības sabiedrisko attiecību portāls riga.lv pēdējos četros gados vismaz 400 000 eiro pilsētnieku naudas izmaksājis “savējiem” jeb partijai Saskaņa pietuvinātajiem, liecina Re:Baltica iegūtie nodibinājuma valdes sēžu protokoli un algu saraksti.

Riga.lv ir nodibinājums, kuram dome katru gadu piešķir vairākus miljonus eiro (vēlēšanu gadā, kad informāciju pirmo reizi prasīja Re:Baltica, pieprasītais finansējums bija 3 miljoni, kas ir tuvu lielākā privātā ziņu portāla Delfi budžetam). Strauji auga tā darbinieku un autoratlīdzību saņēmēju skaits: 2015.gadā bija 16, pērn jau 28. Jau vairākus gadus pastāvēja aizdomas, ka tas kļuvis par barotni Saskaņas jaunajai maiņai, bet riga.lv atteicās sniegt informāciju, kamēr Re:Baltica to iesūdzēja tiesā – un uzvarēja.

No tagad izsniegtajiem datiem redzams, ka aizdomām bija pamats. No 700 000 eiro, kas četros gados izmaksāti algās un autoratlīdzībās, vismaz 400 000 eiro tikuši cilvēkiem, kam ir redzama saikne ar Saskaņu. Daudzi ir partijas jaunatnes organizāciju aktīvisti, daļa – kādreizējie krieviski iznākošo izdevumu žurnālisti. Partejiskā kadru politika ir novedusi līdz tādam absurdam, ka sabiedrisko attiecību portālam ir pašam savi sabiedrisko attiecību speciālisti. Turklāt maksāts ticis arī par rakstiem, kas ir citu sagatavotas un portālā tikai pārpublicētas preses relīzes.

Foto: Re: Baltica

“Ja jums ir interese par darbu “Riga.lv” jūs arī varat iesūtīt CV,” atbildē atraksta riga.lv sabiedrisko attiecību speciāliste Angelina Kašperko, kura pati ir viena no tām, kas šādi esot dabūjusi darbu.

Riga.lv valdes priekšsēdētājs Andris Konošonoks no intervijas izvairījās. Sākumā teica, ka labāk runāt ar riga.lv agrāko galveno redaktori Anitu Kiseļovu (Pokrovsku). Kad tas neizdevās, viņš pats vairs neatbildēja uz telefona zvaniem un e-pastiem, kā arī nebija pieejams darba vietā.

Ar portālu nepietiek

Taču Rīgas domes koalīcijai ar dārgu PR portālu nebija gana – no nodibinājuma līdzekļiem dāsni piebaroti arī mediji un reklāmu izvietotāji Rīgas ielās.

Foto: Re: Baltica

Visvairāk naudas ticis mediju aģentūrai Mediaservice – par drukātā riga.lv laikraksta izdošanu. Šādu modeli nodibinājums esot izvēlējies pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas iebildēm 2014. gadā, ka pašvaldību bezmaksas izdevumi kropļo konkurenci. Tagad tā vietā riga.lv rīkojot iepirkumus, “lai piesaistītu privātos komersantus, lai tādējādi netiktu ietekmēta konkurence un privāto mediju saimnieciskā darbība,” skaidro riga.lv.

Avīze gan nav unikāls produkts. Tur pamatā atrodami tie paši raksti, kas riga.lv interneta versijā. To kā drukātu ielikumu ievieto maksas laikrakstos – Latvijas TV-programma, TaVa programma, ТВ-программа, Телепрограмма с дядей Мишей, kā arī kopš 2018.gada oktobra izdevniecības Rīgas viļņi izdevumā Laimīgā programma.

Foto: Re: Baltica

Ielikuma izdevēja Mediaservice īpašniece ir Saskaņas politiķa Andreja Kozlova bijusī sieva. Par aģentūras saitēm ar Saskaņu vēstīts vairākkārt. Turklāt riga.lv nav vienīgais ar pašvaldību saistītais aģentūras peļņas avots. Lai gan avīzes uzdevums jau tā ir informēt par pašvaldībā, tostarp tās uzņēmumos, notiekošo, vēl atsevišķi pasūtījumus Mediaservice saņēmusi arī, piemēram, no Rīgas pārziņā esošā Rīgas Centrāltirgus un Rīgas 1. slimnīcas.

Foto: Re: Baltica

Portāla darbinieki, kam ir redzama saikne ar Saskaņu vai agrāko Rīgas domes koalīciju

Ina Oškāja

Amats  - riga.lv galvenā redaktore.

Izmaksātā atlīdzība:

2016. gads – 2110 eiro,

2017. gads – 17 548 eiro,

2018. gads – 20 991 eiro.

Oškāja raujas divos darbos – ir Saeimas Saskaņas frakcijas darbiniece un portāla štata žurnāliste. Savulaik strādājusi laikrakstā Čas, redaktora pienākumus riga.lv sāka pildīt tikai šogad.

Ksenija Zagorovska

Izmaksātā atlīdzība:

2015. gads – 3000 eiro,

2016. gads – 720 eiro,

2018. gads – 5787 eiro.

Oškājas māsa, agrākā avīzes Čas redaktore. Riga.lv sākusi strādāt vēl pirms māsas, bet arī raujas divos ar domi saistītos darbos – riga.lv štatā kopš 2016.gada un arī citā Rīgas nodibinājumā, Rīgas tūrisma attīstības birojā (RTAB), pār kuru sagūlusi aizdomu ēna par fiktīvu nodarbinātību un citiem koruptīviem darījumiem.  Tur aptuveni puse darbinieku bija politiski pietuvinātie  – Zagorovska viena no tiem. Toreiz sazvanīta, viņa teica, ka ir atvaļinājumā un visu varēšot izstāstīt vēlāk, bet kopš tā laika uz tālruņa zvaniem vairs neatbild. Agrākā laikraksta Čas redaktore vēlēšanās kandidējusi no Saskaņai kādreiz radniecīgās PCTVL un vēlāk no "Par labu Latviju.”

Danuta Dembovska

Izmaksātā atlīdzība:

2015. gads – 9289 eiro,

2016. gads – 17684 eiro,

2017. gads – 14 808 eiro,

2018. gads – 18 063 eiro.

Portāla galvenās redaktores vietniece Danuta Dembovska ir sena saskaņiete –  agrāk strādāja Saskaņas frakcijā Saeimā kā Nila Ušakova palīdze, kā arī ir ar Saskaņu saistītās biedrības 9.may.lv valdes locekle. Plašāku publisku uzmanību gan izpelnījās vēlāk kā nevalstiskās organizācijas Humora komiteja vadītāja.  Tai dome piecu gadu laikā bija piešķīrusi 102 000 eiro, bet naudas izlietošana bija neskaidra.

Aleksandrs Šuņins

Autorlīgums – ārējās komunikācijas stratēģija.

Šuņins ir  Saskaņas aktīvists, kura pamatdarbs ir pašvaldības pārziņā esošā Rīgas Centrāltirgus mārketinga un komunikācijas daļā. Riga.lv viņš ir salīdzinoši nesen. Lai arī pēdējā laikā Šuņins kļuvis par galveno riga.lv publisko runasvīru, pirmo reizi algu un autoratlīdzību līgumu sarakstos viņš parādās pērn, kad viņam samaksāti 1600 eiro par ārējās komunikācijas stratēģiju.

Izmaksātā atlīdzība:

2018. gads – 1600 eiro.

Anita Kiseļova (agrāk Pokrovska)

Amats - portāla galvenā redaktore no 2016. līdz 2019. gada februārim.

Kiseļova ir Saskaņas jauniešu organizācijas Young.lv vadītāja un bija arī organizācijas izdotā jauniešu žurnāla izpildredaktore. Žurnālā varēja izlasīt, piemēram, atbildes uz 16 jautājumiem Rīgas mēram Ušakovam.

No riga.lv valdes sēžu protokola izriet, ka 2015. gada nogalē Kiseļova esot iesūtījusi CV riga.lv un no 2016. gada pieņemta darbā kā redaktore. Viņas aiziešana no riga.lv sakrīt ar Valsts kontroles revīzijas noslēgšanos nodibinājumā. Taču, vai tas ir aiziešanas iemesls, nav zināms, jo Re:Baltica uzaicinājumam uz interviju neatsaucas.  Riga.lv valdes priekšsēdētājs Konošonoks, kurš piedāvājās būt par starpnieku intervijas sarunāšanā, atzina, ka piespiest nevar, jo Kiseļova vairs nav riga.lv darbiniece. Vēlāk viņa gan īsi atbild uz e-pasta vēstuli, norādot, ka redakcijas politika vienmēr ir bijusi pieņemt darbā cilvēkus neatkarīgi no viņu dzimuma, vecuma, seksuālās orientācijas, reliģiskās piederības vai politiskajiem uzskatiem.

Izmaksātā atlīdzība:

2016. gads – 22 338 eiro,

2017. gads – 21 970 eiro,

2018. gads – 26 340 eiro.

Georgijs Ņikitins

Autorlīgums – sociālo tīklu pētniecība un stratēģijas izstrāde

No 2016. gada februāra līdz 2017. gada marta beigām strādāja Rīgas domes sabiedrisko attiecību nodaļā, par to saņemot 1200 – 1400 eiro mēnesī. Gadā, kad sāka strādāt domē, viņš noslēdza arī autoratlīdzības līgumu arī riga.lv. Pie domē saņemtās algas tas ļāva nopelnīt vēl aptuveni 500 eiro mēnesī. Paskaidrot savus pienākumus atsaucas uzreiz:  “Viss, ko jūs redzat soctīklos. Vizuāla identitāte, SMM Strategies, UI kit, SEO, to visu izstrādāju un izveidoju es kopā ar galveno redaktori un pašlaik turpinu to uzturēt.” Jautāts, kā dabūja darbu riga.lv, atbild: “Aizsūtīju CV un tiku. Kā cilvēki darbu atrod?”

Izmaksātā atlīdzība:

2016. gads – 5470 eiro,

2017. gads – 6240 eiro,

2018. gads – 6240 eiro.

Nauris Lukševics

Amats - tulks.

Nauris Lukševics ir vēl viens jaunietis, kurš darbu riga.lv dabūjis, vienkārši aizsūtot CV. Pēc tam bijis jānokārto pārbaudījums. “Man bija jāiztulko vairāki teksti, lai pārbaudītu manas spējas, pārbaudīja, cik ilgs laiks man nepieciešams, lai iztulkotu noteiktu vārdu skaitu u.tml. Pēc kāda laika saņēmu atbildi, ka pārbaudes uzdevumus esmu veicis pietiekami labi, lai mani pieņemtu darbā,” skaidroja Lukševics. Lukševics darbojies arī organizācijā Young.lv, kur kopā ar riga.lv redaktori Anitu Kiseļovu bija jauniešu žurnāla Young.lv izpildredaktors. Tas tika izplatīts skolās. Riga.lv valdes sēžu protokoli liecina, ka 2016. gadā  Anita Kiseļova viņu ierosināja pieņemt darbā. Pats Lukševics  noliedz, ka sadarbība ar Anitu Kiseļovu būtu ietekmējusi viņa nokļūšanu riga.lv. “Saistīt Young.lv kā vietu, no kuras pēc tam darbā tiek pieņemti “visi savējie”, būtu ļoti nekorekti, un tas neatbilst patiesībai.”

Izmaksātā atlīdzība:

2017. gads – 13 712 eiro,

2018. gads – 16 486 eiro.

Anna Vasiļjeva

Amats - vizuālā satura redaktore.

Anna Vasiļjeva ir vēl viena Young.lv aktīviste un darbojusies kopā ar agrāko riga.lv redaktori. Kopā ar Kiseļovu Vasiļjeva savulaik veidoja asprātīgu interneta raidījumu BabDrive (“sievietes runā par mašīnām”), 2015. gadā Как то так (Kaut kā tā), kurā tika izsmietas visas Saeimas partijas, izņemot Saskaņu, bet vēlāk vadīja interneta raidījumu Rīga Online.  Gan Как то так, gan Rīga Online tika ievietoti arī Nila Ušakova Facebook profilā.

Izmaksātā atlīdzība:

2016. gads – 1200 eiro,

2017. gads – 17 267 eiro,

2018. gads – 8000 eiro.

Vladislavs Černovs

Amats - videomākslinieks.

Vēl viens saskaņiešu jauniešu organizācijas Young.lv aktīvists. Riga.lv ir no 2016. gada – sākumā ar aurtoratlīdzības līgumu kā videosižetu veidotājs, bet no 2018. gada jau kā štata darbinieks – videomākslinieks ar aptuveni 1000 eiro algu mēnesī.

Izmaksātā atlīdzība:

2016. gads – 2580 eiro,

2017. gads – 5510 eiro,

2018. gads – 12569 eiro.

Angelina Kašperko

Amats - sabiedrisko attiecību speciāliste.

Arī Angelina Kašperko riga.lv tika apstiprināta darbā pēc Anitas Kiseļovas ierosinājuma, liecina protokoli. Vēl pirms Kašperko sāka strādāt riga.lv, abas kopā bijušas arī skolēnu žurnālistikas konkursa žūrijā Purvciema vidusskolā – Kiseļova pārstāvot pašvaldības portālu, bet Kašperko – jauniešu žurnālu. Iepriekšējā pieredze saistīta ar darbu Rietumu bankā, un riga.lv nokļuvusi, kad, pēc pašas teiktā,  jauna darba meklējumos uz vairākām vietām izsūtījusi CV.

Viņas kā sabiedrisko attiecību speciālistes pienākumi riga.lv esot sekot līdzi informācijai par nodibinājumu publiskajā telpā, piedalīties portāla satura plānošanā, izstrādē un arī aktualizēšanā, identificēt un veicināt rīdziniekiem svarīgu tematu un jautājumu atspoguļojumu portālā, koordinēt foto un videooperatoru darbību, kā arī kompetences ietvaros atbildēt uz iedzīvotāju jautājumiem un e-pasta vēstulēm.

Izmaksātā atlīdzība:

2017. gads – 8552 eiro,

2018. gads – 15 896 eiro.

Aleksejs Mehonošins

Amats - informācijas tehnoloģiju projektu vadītājs

Mehonošins kopā ar Aleksandru Šuņinu savulaik strādāja krieviski raidošajā TV5. Re:Baltica par viņu rakstīja 2016. gadā, pētot viltus ziņu portālu veidotājus, jo uz Mehonošinam piederošā servera bija reģistrēta arī vietne Mamikins.lv un vairākas citas.

Izmaksātā atlīdzība:

2016. gads – 18 173 eiro,

2017. gads – 16 905 eiro,

2018. gads – 20 155 eiro.

Dmitrijs Ličkovskis

Ličkovkis ir žurnāla Patron galvenais redaktors, Pirmā Baltijas kanāla ziņu dienesta producents, bijušā mēra Nila Ušakova sens draugs  un Ušakova palīdzes Olgas Portnovas brālis.  Latvijas Televīzija ziņoja, ka Portnova, tāpat kā Ličkovskis, turklāt bija arī konsultanti Rīgas satiksmē. Tur par sabiedriskā transportā izvietojamās informācijas satura veidošanu Ličkovskis saņēma līdz pat 28 000 eiro gadā.

Riga.lv 2015. un 2016. gadā ar viņu bija noslēgts autorlīgums par informatīvo un analītisko materiālu sagatavošanu. Salīdzinot ar Rīgas satiksmi, riga.lv Ličkovska ienākumi gan bija krietni pieticīgāki – 10 600 eiro gadā. Ličkovskis uz centieniem sazināties neatsaucās.

Izmaksātā atlīdzība:

2015. gads – 10 600 eiro,

2016. gads- 1060 eiro.

Irena Poltoraka

Tāpat kā Ličkovskis, arī Patron žurnāliste Poltoraka 2016. – 2016. gadā piepelnījās riga.lv, bet 2016. gadā  vienlaikus ar Ličkovski parādījās starp Rīgas satiksmes konsultantiem. Nodibinājumā riga.lv Ličkovskim un Poltorakai bija identiskas atlīdzības. Citiem darbiniekiem šādu sakritību nav.

Izmaksātā atlīdzība:

2015. gads – 10600 eiro,

2016. gads – 1060 eiro.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu