Neparasts augs, kas kustas pēc pieskaršanās tā lapām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Nav noslēpums, ka augi dienas laikā mēdz kustēties, stiepties garumā, aizvērt vai atvērt ziedus, taču reti kad izdodas piefiksēt auga kustēšanos. Taču kautrā mimoza ir pilnīgs pretstats ierastajiem augiem - šā zieda lapas pakustēsies nekavējoties, sajūtot kādu pieskārienu. 

Kautrā mimoza atkarībā no šķirnes ir viengadīgs vai daudzgadīgs tauriņziežu dzimtas augs. Šie augi ir atpazīstami pēc to rozā spurainajiem lodveida ziediem un papardēm līdzīgajām lapām, kas saraujas, tiklīdz cilvēka pirksts, kukainis vai vējš, tām pieskaras. Ik pēc katra kontakta auga lapas sakļaujas kopā, gluži vai apskaujot lapu kātu.

Foto: Pixabay

Neparastā kustība ir auga aizsardzības funkcija - katrs pieskāriens liek ziedam "domāt", ka tuvojas briesmas un aizsardzības nolūkā ir jāsakļauj lapas. Līdzko augs jūt, ka briesmas ir garām, tas lapas atlaiž sākotnējā stāvoklī - tas parasti aizņem pāris minūtes.  

Kustīgā auga izplatības areāls ir Dienvidamerika un Centrālamerika, taču mūsdienās tas aug arī Taizemē, Malaizijā, Filipīnās. Tomēr kā telpaugs kautrā mimoza ir pieejama it visur.  

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu