Zviedrijā par regāliju zādzību no katedrāles piespriež trīs gadu cietumsodu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Regālijas
Regālijas Foto: Reuters/ScanPix

Zviedrijas pilsonim otrdien piespriests trīs gadu cietumsods par saistību ar divu 17.gadsimta karalisko bēru kroņu un lodes zādzību no Strengnes katedrāles.

26 gadus vecais Martins Kannermo noliedza savu saistību ar pērn notikušo zādzību, bet Atundas apgabaltiesas lēmumus par viņa vainu bijis vienprātīgs.

Regālijas - zelta bēru kronis un lode, kas izgatavota karalim Kārlim IX (1550-1611), un kristāliem rotāts zelta kronis, kas izgatavots Kārļa IX otrajai sievai Kristīnai - tika nozagtas pērn 31.jūlijā.

Aculiecinieki stāstīja, ka divi vīrieši ar velosipēdu bēguši no Strengnes katedrāles, bet tad ar motorlaivu aizbēguši pār Mēlarenas ezeru.

Kannermo kopš februāra atrodas pirmstiesas apcietinājumā. Februārī Niklasam Bakstrēmam par iesaisti zādzībā tika piespriests četru gadu un sešu mēnešu cietumsods.

Tiesa paskaidroja, ka Kannermo sods par zādzību vainu pastiprinošos apstākļos ir mazāks, jo viņš palīdzējis atgūt nozagtos priekšmetus un nesen jau tika sodīts par citu zādzību.

Galvenais pierādījums Kannermo notiesāšanai bijis DNS paraugs, kas atrasts uz karaļa kroņa un lodes, kurus atguva februārī.

Regālijas atrada uz atkritumu urnas Okersbergā. Kannermo apgalvoja, ka saņēmis nozagtos dārgumus no kāda cilvēka, kura vārdu neatklāja, un tur novietojis.

22 gadus vecais Bakstrēms sākotnēji noliedza savu vainu apsūdzībās, lai gan viņa asiņu pēdas tika atrastas katedrālē. Pēc tam, kad negaidīti tika atrasti nozagtie priekšmeti, viņš atzinās zādzībā.

Karaļnama vērtslietu vērtība tiek lēsta ar 65 miljoniem Zviedrijas kronu (sešiem miljoniem eiro). Tās tiek uzskatītas par Zviedrijas nacionālo mantojumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu