Maljorkā aktīvisti un iedzīvotāji pieprasa kruīza kuģu skaita samazinājumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kruīza kuģis. Ilustratīvs attēls
Kruīza kuģis. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Spānijas brīvdienu salā Maljorkā aktīvisti un vietējie iedzīvotāji otrdien sākuši kampaņu, pieprasot samazināt kruīza kuģu skaitu salā.

Pirms dažām dienām tūkstošiem cilvēku Venēcijā pieprasīja līdzīgu aizliegumu Itālijas pilsētā.

Kampaņas "You Move Europe" mājaslapā publicētā manifestā apmēram 20 asociācijas pieprasa vietējām varasiestādēm ierobežot kruīza kuģu ierašanos salas galvaspilsētā Palma de Maljorkā līdz vienam kuģim un 4000 tūristu dienā.

Vides aizstāvju platformas "Palma XXI" vadītājs Haume Garau ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka trīs vai četri kruīza kuģi nereti vienlaicīgi pilsētā izlaiž 15 tūkstošus cilvēku.

2009.gadā Palma de Maljorkā ieradās 545 000 kruīza kuģu pasažieru, bet pērn to skaits sasniedza jau 1,19 miljonus, liecina reģionālā statistikas departamenta dati.

Nesen veiktā Eiropas Transporta un vides asociācijas pētījumā secināts, ka Palmā de Maljorkā ir otrs lielākais kruīza kuģu radītais gaisa piesārņojums Eiropā, atpaliekot vien no Venēcijas.

Neapmierinātība ar kruīza kuģiem ir ne tikai Spānijā.

Sestdien tūkstošiem cilvēku izgāja Venēcijas ielās, pieprasot aizliegt lielus kruīza kuģus pēc tam, kad liels kuģis sadūrās ar tūristu kuģīti.

Tomēr Maljorkas manifestam pretestību jau izrādījušas vairākas šīs Vidusjūras salas uzņēmēju asociācijas, norādot uz ieguvumiem vietējai ekonomikai, ko sniedz kruīza kuģi.

"Tie ir tūristi, kas patērē, kas iepērkas, kas iet uz restorāniem," uzsvērts uzņēmēju paziņojumā, piebilstot, ka kruīza tūristi tērē daudz īsā laika posmā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu