Lielbritānija nosaka ambiciozu mērķi oglekļa dioksīda izmešu samazināšanā (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Lielbritānijas valdība trešdien izklāstīja likumprojektu oglekļa dioksīda izmešu neitralitātes panākšanai līdz 2050.gadam.

Tādu mērķi Lielbritānija sasniegtu kā pirmā no pasaules lielajām ekonomikām, norādīja valdība.

Mērķis par oglekļa dioksīda izmešu neitralitāti tiks iekļauts esošajos likumos, kas attiecas uz klimata pārmaiņām, izmantojot tā dēvēto valdības tiesību aktu, kas ir paātrināts likumu ieviešanas mehānisms, teikts paziņojumā.

"Kā pirmā valsts, kas likumos iekļauj ilgtermiņa klimata mērķus, mēs varam patiešām lepoties ar savu rīcību klimata pārmaiņu risināšanā," valdības paziņojumā citēta britu premjere Terēza Meja.

Viņa sacījusi, ka Lielbritānijai "jāvada pasaule uz tīrāku, zaļāku izaugsmes veidu" un nedrīkst stāvēt malā.

Lielbritānijas galvenā padomdevēja institūcija klimata pārmaiņu jautājumos šogad paziņoja, ka mērķa sasniegšanas budžets līdz 2050.gadam varētu būt 1-2% no valsts iekšzemes kopprodukta.

Tomēr institūcija piebilda, ka tam nepieciešama steidzama jaunu politiku ieviešana, piemēram, līdz 2035.gadam visām jaunajām automašīnām un mikroautobusiem jābūt ar elektrodzinēju un četras reizes jāpalielina elektrības ražošana ar mazu oglekļa dioksīda izmešu apmēru.

Tāda mērķa sasniegšana nozīmētu, ka Lielbritānija pilnībā izpildītu savas saistības, kas noteiktas Parīzes līgumā. Parīzes klimata vienošanās paredz valstu darbību, lai vidējais temperatūras pieaugums pasaulē nepārsniegtu divus grādus pēc Celsija skalas.

Ja tamlīdzīgus pasākumus ieviestu visā pasaule, apvienojot tos ar īstermiņa izmešu samazinājumu, iespēja ierobežot temperatūras pieaugumu 1,5 grādu robežā pārsniegtu 50%, pērn oktobrī paziņoja Apvienoto Nāciju Organizācijas Starptautiskā ekspertu grupa klimata pārmaiņu jautājumos. 1,5 grādu pēc Celsija skalas temperatūras pieaugums tiek uzskatīts par drošu.

Arī citas Eiropas Savienības dalībvalstis ir izstrādājušas dažādas vadlīnijas izmešu samazinājumam, bet neviena valsts nav tās iestrādājusi likumos.

Francijā valdība aprīlī prezentēja likumprojektu, kurā izmešu neitralitātes sasniegšanas mērķis ir 2050.gads, bet Norvēģijā runā par 2030.gada mērķi.

Pērn oglekļa dioksīda izmešu pasaulē pieauga par 2%, kas nav ilgtspējīgs apmērs, liecina enerģijas kompānijas BP otrdien publiskotais ziņojums.

Tajā secināts, ka enerģijas pieprasījums pasaulē pērn pieaudzis par 2,8%, bet valstu vidū vislielākais kāpums bijis ASV.

Lielbritānijas valdības lēmumu apsveica vides aktīvistu organizācija "Greenpeace", sakot, ka tas ir "liels brīdis visiem, kas darbojas klimata aizstāvības kustībā".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu