Boriss Džonsons pārliecinoši uzvar pirmajā balsošanas kārtā par Konservatīvās partijas vadītāja amatu (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Boriss Džonsons
Boriss Džonsons Foto: EPA/Scanpix

Bijušais Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons ceturtdien pārliecinoši uzvarējis pirmajā balsošanās kārtā par Konservatīvās partijas līdera amatu.

Pārstāvju palātas konservatīvo deputātu slepenajā balsojumā Džonsons ieguvis 114 no 313 nodotajām balsīm, ievērojami apsteidzot otrās vietas ieguvēju ārlietu ministru Džeremiju Hantu, kurš saņēma 43 balsis.

Vides ministrs Maiks Govs ieņēma trešo vietu ar 37 balsīm, bijušais breksita ministrs Dominiks Rābs saņēma 27 balsis, iekšlietu ministrs Džavids Sadžids - 23, veselības ministrs Mets Henkoks - 20, bet starptautiskās attīstības ministrs Rorijs Stjuarts - 19.

Pēc pirmās balošanas kārtas kandidātu saraksts samazinājies no desmit līdz septiņiem. Trīs kandidāti Andrea Līdsoma, Marks Hārpers un Estere Makveja nespēja iegūt vismaz 17 balsis, kas viņiem ļautu turpināt cīņu par partijas līdera un attiecīgi valsts premjera amatu.

Nākamās balsošanas kārtas kandidātu atsijāšanai notiks nākamajā nedēļā. Savukārt uzvarētāju no abiem "priekšsacīkšu" līderiem balsojumā pa pastu izraudzīsies visi 160 000 Konservatīvās partijas biedru. Rezultāti gaidāmi jūlija beigās.

Jau ziņots, ka Meja, kas cietusi neveiksmi, cenšoties panākt Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), piektdien atkāpās no Konservatīvās partijas līdera amata. Taču viņa turpinās pildīt premjera pienākumus, kamēr netiks izraudzīts jaunais toriju līderis, kas automātiski ieņems arī valdības vadītāja krēslu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu