Smoļenskas aviokatastrofa: Polijā par nolaidību notiesā bijušo Tuska kancelejas vadītāju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/LETA

Bijušajam Polijas premjerministra kancelejas vadītājam ceturtdien piespriests desmit mēnešu ilgs nosacīts cietumsods par nolaidību, gatavojot 2010.gadā augstāko amatpersonu lidojumu, kurā gāja bojā toreizējais prezidents Lehs Kačiņskis.

Katastrofā, kas 2010.gada 10.aprīlī notika pie Smoļenskas Krievijā, līdz ar prezidentu gāja bojā 95 citas Polijas augstākās valsts un armijas amatpersonas.

Tomašs Arabskis tolaik bija toreizējā premjerministra Donalda Tuska kancelejas vadītājs.

Varšavas rajona tiesa atzina Arabski par vainīgu savu pienākumu nolaidīgā pildīšanā un piesprieda viņam desmit mēnešu cietumsodu, atliekot tā izpildi uz diviem gadiem.

Vēl vienai bijušajai premjera kancelejas amatpersonai tiesa piesprieda sešu mēnešu cietumsodu, atliekot tā izpildi uz gadu.

Trešā lietā apsūdzētā kancelejas amatpersona un divi Polijas vēstniecības darbinieki, kas tolaik strādāja Maskavā, tika attaisnoti.

2010.gada traģēdija joprojām šķeļ Polijas sabiedrību.

Pašreizējās konservatīvās valdības izveidotās atkārtotās izmeklēšanas komisijas vadītājs aprīlī paziņoja, ka saskaņā ar jauniegūtajiem pierādījumiem katastrofa notikusi eksplozijas rezultātā.

Valdošā konservatīvā partija Likums un taisnīgums (PiS) jau sen apšaubījusi Tuska valdības laikā veiktās izmeklēšanas oficiālo atzinumu, ka katastrofu izraisījusi poļu lidmašīnas apkalpes un Krievijas kara lidlauka dispečeru dienesta kļūdas.

Tikmēr Krievijas puses veiktā izmeklēšana par katastrofas vienīgajiem vaininiekiem atzinusi poļus.

Tajā pašā laikā Maskava atteikusies Polijas atdot katastrofā cietušās lidmašīnas atlūzas, apgalvojot, ka izmeklēšana joprojām tiekot turpināta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu