Tramps: Protams, ka ziņotu FIB par ārvalsts piedāvātu kompromātu par politisko pretinieku

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Donalds Tramps un Polijas prezidents Andžejs Duda
ASV prezidents Donalds Tramps un Polijas prezidents Andžejs Duda Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien paziņoja, ka nešaubīgi ziņotu Federālajam izmeklēšanas birojam (FIB) vai ģenerālprokuroram, ja kādas citas valsts valdība piedāvātu viņam nomelnojošu informāciju par kādu politisko pretinieku.

Iepriekš intervijā viņš pieļāva, ka neziņotu tiesībsargājošajām institūcijām, ja nonāktu tādā situācijā.

Piektdien intervijā televīzijas kanālam "Fox News" viņš paziņoja, ka nešaubīgi iepazītos ar informāciju, lai pārbaudītu vai tā nav nepareiza. Tomēr Tramps piebilda, ka, "protams, tā ir jāiesniedz FIB vai jāziņo par to ģenerālprokuroram vai kaut kam tādam".

Intervijā Tramps mēģināja atspēkot savu šonedēļ raidsabiedrībai ABC pausto, ka viņš apsvērtu citas valsts sniegtas informācijas pieņemšanu un neziņotu par to tiesībsargājošajām institūcijām.

Viņa izteikumi ABC saniknoja demokrātus, kas pauda pārliecību, ka tas ir atklāts uzaicinājums citām valstīm iejaukties vēlēšanās. 2016.gada priekšvēlēšanu kampaņas pasākumā Tramps sacīja, ka, ja Krievija viņu dzird, lai atrod viņa konkurentes Hilarijas Klintones elektroniskā pasta vēstules. Neilgi pēc tam notika hakeru uzbrukums demokrātu serveriem.

ASV tiesībsargājošās institūcijas ir apstiprinājušas Krievijas iejaukšanos vēlēšanu procesā pirms iepriekšējām prezidenta vēlēšanām.

Trampa apliecinājums, ka viņš izskatītu iespēju pieņemt citas valsts palīdzību 2020.gada vēlēšanu kampaņā, ceturtdien satricināja Vašingtonu. Demokrāti kritizēja to kā atklātu aicinājumu turpināt iejaukšanos vēlēšanu procesā, bet republikāņi ar grūtībām centās aizstāvēt sava prezidenta komentārus.

Uz "ABC News" jautājumu, ko viņš darītu, ja Krievija vai kāda cita valsts piedāvātu viņam kompromitējošu informāciju par politisku pretinieku, Tramps atbildēja: "Domāju, ka es vēlētos to uzklausīt." Viņš piebilda, ka viņam nav pienākuma par tādu informāciju ziņot FIB. "Uzklausīšana nav nekas nepareizs," sacīja ASV prezidents, atzīstot, ka "šķiet, nekad neko neesmu ziņojis FIB".

Pārstāvju palātas spīkere, demokrātu līdere Nensija Pelosi norādīja, ka Tramps "neatšķir labu no slikta". "Ikvienam šajā valstī vajadzētu justies satriektam par prezidenta teikto," viņa piebilda.

Īpašais prokurors Roberts Millers divus gadus ilgā izmeklēšanā ir dokumentējis Krievijas centienus stiprināt Trampa priekšvēlēšanu kampaņu un kaitēt Klintones kampaņai.

Lai gan ASV likumi aizliedz vēlēšanu kampaņai pieņemt tiešu vai netiešu materiālu vai cita veida palīdzību no ārvalstīm, Millera izmeklēšanā neizdevās pierādīt konkrētu Trampa kampaņas noziedzīgu nodarījumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu