Noklausies vienīgo zināmo Frīdas Kalo balss ierakstu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Frīda Kalo.
Frīda Kalo. Foto: Wikimedia Commons

Nesen atklātajā audioierakstā ekstravagantā meksikāņu māksliniece Frīda Kalo deklamē savu eseju, kuru viņa veltīja savam vīram un radošajam partnerim Djego Rivjeram.

Gandrīz sešdesmit gadu pēc savas nāves Frīda Kalo joprojām ir viena no atpazīstamākajiem māksliniekiem pasaulē. Viņas gleznas ir iecienījuši mākslas mīļotāji un kolekcionāri visā pasaulē, kamēr mākslinieces seja un vizuālais tēls kopumā tiek plaši izmantots gan T-kreklu un krūzīšu, gan ledusskapja magnētiņu dizainos.

Visiem ir zināms, kā viņa izskatījās, tomēr vai kāds ir dzirdējis viņas balsi?

Neviens īsti nezināja, kā izklausījās Frīda, līdz nesenam atklājumam Meksikas Nacionālajā skaņu bibliotēkā. Iestādes darbinieki atrada audioierakstu, kas pagaidām ir vienīgais zināmais slavenās mākslinieces balss ieraksts.

Kā vēstīts izdevumā “Guardian”, audioieraksts atradās sena radio raidījuma “El Bachiller” ierakstu kolekcijā. Frīdas deklamācija tika atskaņota raidījuma pirmajā epizodē, kas tika translēta 1955. gadā – gadu pēc Frīdas nāves.

“Frīdas balss vienmēr ir bijusi liela mīkla un bezgalīgu meklējumu process. Līdz šim zināms Frīdas balss ieraksts neeksistēja,” komentēja muzeja direktors Pāvels Granadoss.

Par šo atklājumu medijiem paziņoja Meksikas kultūras sekretārs, kura deleģētā pētnieku komanda joprojām pēta, vai sievietes balss ierakstā patiešām pieder Frīdai Kalo. Tiesa, lielākā daļa ekspertu arī bez oficiāla atzinuma ir pārliecināti, ka tā ir dižā māksliniece.

Foto: Wikimedia Commons

Par ieraksta autentiskumu liecina daži pavedieni. Piemēram, oriģinālais uzraksts uz ieraksta vēsta, ka balss ierakstā pieder māksliniekam, kurš vairs neeksistē. Noskaidrots, ka ieraksts veikts 1953. vai 1954. gadā – īsi pirms Kalo nāves.

Tiesa, vislielākais pavediens, protams, ir pats divas minūtes garais ieraksts, kurā sieviete dzīvīgi un izteiksmīgi deklamē tekstu. Vārdi ir ņemti no esejas, kuru Frīda veltīja savam vīram Djego Rivjeram. Eseja saucas “Djego portrets”, un tajā Frīda apraksta savu vīru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu