Masu kautiņš un ziņas par čigānu izsūtīšanu: kas notiek Krievijas ciematā Čemodanovkā? (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TASS/Scanpix

13.jūnijā Čemodanovkas ciemā, kas atrodas netālu no Krievijas pilsētas Penzas, sākās plašas nekārtības – pēc tam, kad vietējās čigānu kopienas pārstāvis tika apsūdzēts izvarošanas mēģinājumā, notika masu kautiņš, kurā piedalījās aptuveni 150 iedzīvotāji. Šis nedēļas sākumā vairāki mediji ziņoja, ka visi čigāni no Čemodanovkas izsūtīti. Kas notiek ciematā, skaidro Krievijas medijs “Meduza”.

Masu kautiņā gāja bojā viens cilvēks, bet vēl pieci tika nogādāti slimnīcā.

Nākamajā dienā Čemodanovkas iedzīvotāji bloķēja autoceļu “M5 Ural”, tādējādi vēloties pievērst Krievijas varas iestāžu uzmanību ciemā notiekošajam. Uz tikšanos ar protestētājiem ieradās arī Penzas apgabala gubernators Ivans Belozercevs.

Savukārt policijā vēlāk tika nogādāti 170 šīs protesta akcijas dalībnieki, no kuriem 15 tika aizturēti.

Svētdien Čemodanovkā notika kautiņā nogalinātā vīrieša bēres. Policija bija jūtami pastiprinājusi patruļas gan pie ciema pašvaldības ēkas, gan pie baznīcas. Policijas patruļas bija sastopamas arī visā aptuveni desmit kilometrus šosejas “M5 ural” posmā no Penzas līdz Čemodanovkai.

Čemodanovka ir liels un salīdzinoši bagāts ciems, kas faktiski uzskatāms par Penzas priekšpilsētu. Darbs ciematā ir – lielākie darba devēji ir putnu fabrika un ķīmiskās rūpniecības uzņēmums. Šobrīd Čemodanovkā dzīvo aptuveni 13 000 cilvēku, no kuriem aptuveni 1000 ir čigāni. Čemodanovkas pašvaldība skaidro, ka oficiāli čigānu kopienu veido aptuveni 700 cilvēku, tomēr reāli tā ir lielāka, jo daudzi cilvēki dzīvo, nereģistrējuši savu dzīvesvietu.

Pirmdien Krievijas medijs “Novaja gazeta” ziņoja, ka esot sākta čigānu kopienas pārstāvju piespiedu izvešana no Čemodanovkas. Kā laikrakstam norādījis avots ciema pašvaldībā, čigāni no Čemodanovkas “izsūtīti” uz Volgogradas apgabalu, kur viņus uzņemšot vietējā čigānu diaspora.

Tomēr Čemodanovkas pagasta administrācija medijam “Meduza” noliegusi informāciju, ka čigāni no ciema tiekot izvesti piespiedu kārtā.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu