Botulīna injekcijas – ne tikai skaistumam, bet arī veselībai

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: depositphotos.com

Plašākai sabiedrībai, izdzirdot vārdu “botulīns”, prātā nāk skaistumkopšanas speciālista krēsls, injekcijas un cilvēku vēlmes atbrīvoties no grumbām. Tomēr daudzi nezina, ka botulīns palīdz atbrīvoties arī no pastiprinātas svīšanas un muskuļu spasticitātes, kas rodas, piemēram, pēc insulta vai dažādām traumām. Tāpat botulīnu visā pasaulē izmanto bērnu cerebrālās triekas ārstēšanā, palīdzot mazajiem pacientiem atbrīvoties no pārmērīga muskuļu sasprindzinājuma.

Botulīna toksīns ir neirotoksisks proteīns, kuru ražo baktērijas, un tam ir 8 tipi. Divus no tiem – A un B tipu - visbiežāk izmanto ārstnieciskajā un estētiskajā medicīnā. Injicēts toksīns piesaistās cilvēka olbaltumvielām, kavē signāla pārvadi no nerva uz muskuli, atslābinot muskuli. Process ir atgriezenisks, botulīna toksīnam laika gaitā dabīgā veidā izdaloties no ķermeņa.

Botulīna terapeitiskā vērtība tika atzīta jau tālajā 1820. gadā, kad vācu ārsts un rakstnieks Justīns Kerners pirmo reizi aprakstīja botulismu un botulīna toksīnu.

Pateicoties dažādiem zinātniskajiem atklājumiem, jau gadu desmitiem botulīna injekcijas tiek izmantotas ne tikai zinātniskajos pētījumos, bet arī dažādās estētiskajās un medicīniskajās procedūrās.

Pastiprināta svīšana

Viens no populārākajiem botulīna injekciju lietojumiem, par kuru, iespējams, daudzi nemaz nenojauš, ir cīņa ar problēmu, kas traucē miljoniem cilvēku visā pasaulē, – pastiprinātu svīšanu jeb hiperhidrozi. Jau 20. gadsimtā ārsti pamanīja, ka pacientiem, kuriem injicēts botulīns, samazinās sviedru izdalīšanās. Pēc šā novērojuma tika veikti vairāki pētījumi, un jau 2000. gadu sākumā botulīna injekcijas tika atzītas par lielisku veidu, kā cīnīties ar šo tik nepatīkamo problēmu. Kopš tā laika šī procedūra ir palīdzējusi tūkstošiem cilvēku cīnīties ar svīšanas radīto diskomfortu.

Lai gan svīšana ir svarīga ķermeņa termoregulācijas nodrošināšanai, padusēs atrodas vien 2% no visiem sviedru dziedzeriem, tādēļ to darbības īslaicīga pārtraukšana cilvēkam nerada negatīvus efektus.

Procedūra aizņem vien dažas minūtes, un tās iedarbība saglabājas aptuveni gadu, svīšanu samazinot par 82-87%. Visbiežāk šo iespēju izmanto, lai samazinātu svīšanu padusēs, turklāt pacientam ir iespējams izvēlēties, vai vēlas svīšanu apturēt pilnībā, vai tikai samazināt – ar botulīna injekcijām to ir iespējams regulēt. Mūsdienās šīs injekcijas izmanto ne tikai cilvēki, kuriem diagnosticēta pastiprināta svīšana, bet arī visi tie, kuri vienkārši vēlas neuztraukties par svīšanas radītajiem nepatīkamajiem efektiem un dzīvot daudz ērtāku dzīvi.

“Tā ir ātra, nesāpīga procedūra, kas sniedz fantastisku efektu un ļauj cilvēkiem justies pārliecinātiem un izvairīties no nevēlamas svīšanas!” stāsta dermatoloģe Dr. Kristīne Azarjana.

Bērnu cerebrālās triekas ārstēšana

Lai arī bērnu cerebrālā trieka nav izārstējama, ar atbilstošas fizioterapijas un botulīna injekciju palīdzību, iespējams vērā ņemami uzlabot bērnu dzīves kvalitāti. Injicējot botulīnu pārmērīgi savilktajos muskuļos, tie atslābinās, pateicoties kam iespējams efektīvāk veikt citas rehabilitācijas procedūras. Šī metode šobrīd pieejama Nacionālajā Rehabilitācijas centrā “Vaivari”, Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā un Vidzemes slimnīcā.

Muskuļu spasticitāte jeb pastiprināta roku un kāju saliekšanās vai atliekšanās, kā arī tautā sauktais “greizais kakls”

Muskuļu spasticitāte jeb pastiprināta kāju un roku saliekšanās vai atliekšanās ir klīnisks sindroms, kas skar centrālo nervu sistēmu un rada kustību kontroles traucējumus. Tā var veidoties pēc tādām smagām slimībām kā insults, cerebrālā trieka, izkaisītā skleroze, galvas traumas vai muguras smadzeņu bojājumi. Sindroma skartajiem cilvēkiem grūtības sagādā dažādu ikdienišķu darbu veikšana, piemēram, satvert rokā dakšiņu, padzerties, apģērbties, ievērot personīgo higiēnu un tml. Par laimi, arī šī smagā sindroma negatīvos efektus iespējams mazināt ar botulīna toksīna injekciju palīdzību – pēc injekcijas spastiskais muskulis pakāpeniski atslābst un iedarbība saglabājas vairākus mēnešus. Injekcijas drīkst veikt atkārtoti. Ar injekciju palīdzību iespējams mazināt arī tautā saukto “greizo kaklu” – nepareizu galvas stāvokli, kurā galva noliekta uz vienu pusi, bet seja pagriezta uz pretējo, tādējādi ierobežojot arī galvas kustības. Šī metode pieejama Nacionālajā Rehabilitācijas centrā “Vaivari”, Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā «Gaiļezers» un Vidzemes slimnīcā.

Estētiskajā medicīnā

Visizplatītākais un populārākais botulīna injekciju lietojums ir cīņā ar krunciņām uz sejas, piemēram, virsdegunes grumbām un tā sauktajām vārnu kājiņām ap acīm. Injicēšanas process pacientiem nerada jūtamu diskomfortu, un, lai arī neilgu brīdi pēc veiktās procedūras var būt manāms neliels apsārtums un tūska, tas neliedz pacientam jau uzreiz pēc tam atgriezties savās ikdienas gaitās. Iegūtais efekts, kā arī injekciju biežums, ir atkarīgs no katra pacienta vecuma un fizioloģiskajiem procesiem, bet vidēji efekts saglabājas līdz sešiem mēnešiem.

Lai arī botulīnam piemīt daudzas pozitīvas īpašības, jāatceras, ka nepareiza botulīna izmantošana var kaitēt veselībai. Tādēļ drošam un veiksmīgam iznākumam visas procedūras nepieciešams veikt pie sertificētiem speciālistiem.

Informāciju par kvalificētiem speciālistiem Latvijā iespējams iegūt Latvijas Estētiskās Medicīnas asociācijas mājaslapā 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu