"The New York Times" atbild uz Trampa uzbrukumiem presei

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Donalds Tramps
ASV prezidents Donalds Tramps Foto: SIPA/Scanpix

Laikraksta "The New York Times" izdevējs ceturtdien noraidīja ASV prezidenta Donalda Trampa apsūdzības valsts nodevībā, sakot, ka tās "pārkāpj bīstamu robežu prezidenta kampaņā pret brīvu un neatkarīgu presi".

Konkurējoša laikraksta "Wall Street Journal" slejā Artūrs Salcbergers brīdināja, ka "vairs nav atlicis nevienas nopietnas apsūdzības, ko bruņoto spēku virspavēlnieks varētu izteikt neatkarīgai ziņu organizācijai".

"Viņš no mūsu biznesa sagrozīšanas ir aizgājis līdz uzbrukumiem mūsu godīgumam, mūsu žurnālistu demonizēšanai," rakstīja izdevējs. "Tagad prezidents ir vēl vairāk saasinājis savus uzbrukumus, apsūdzot "The New York Times" par tik smagu noziegumu, par kuru draud nāvessods."

Salcbergera komentārs bija atbilde uz Trampa sestdien tviterī rakstīto, ka "The New York Times" ir "praktiski valsts nodevējs", jo ziņoja, ka ASV pastiprina digitālus uzbrukumus Krievijas elektroapgādes tīkliem.

Laikraksts vēstīja, ka uzbrukumi daļēji ir kā brīdinājums, bet vienlaikus ļauj ASV veikt kiberuzbrukumus Krievijas elektrotīkliem, ja izceltos plašs konflikts abu valstu starpā.

"Vai spējat noticēt, ka vājais "The New York Times" tikko publicēja rakstu ar apgalvojumu, ka ASV būtiski palielina kiberuzbrukumus Krievijai. Tā praktiski ir valsts nodevība, ko veic laikraksts, kas reiz bija lielisks, bet tagad izmisīgi vēlas rakstu, jebkādu stāstu, pat tad, ja tas kaitē mūsu valstij," rakstīja Tramps.

"Pašlaik mūsu amorālajiem ziņu medijiem jebkas ir labs," viņš piebilda.

Izdevējs apliecināja, ka pirms raksta publicēšanas sazinājās ar Balto namu un Trampa padomnieki apstiprināja, ka raksts nerada valsts drošības apdraudējumu.

ASV prezidents jau ilgstoši ir vērsies pret medijiem, jo īpaši tiem, kas publicē pētnieciskās žurnālistikas materiālus par Trampu un viņa administrāciju. Salcbergers paziņoja, ka tādi uzbrukumi rada gaisotni, kurā uzticība medijiem krītas un vardarbība pret žurnālistiem pieaug.

Viņš arī brīdināja par "agresīvu juridisku kampaņu pret žurnālistiem", ko īsteno Baltais nams.

Artūrs Gregs Salcbergers ASV prestižākā laikraksta vadību pārņēma pērn. Viņš vairākkārt ir atspēkojis Trampa uzbrukumus brīvai presei.

2018.gadā "The New York Times" kopā ar "The Washington Post" saņēma Pulicera prēmiju par Krievijas iejaukšanās 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās un tās iespējamo saikni ar Trampa kampaņas pārstāvjiem atspoguļojumu.

"Trampa kunga kampaņai pret žurnālistiem vajadzētu satraukt ikvienu ASV patriotu," ceturtdien rakstīja Salcbergers. "Brīva, godīga un neatkarīga prese ir nozīmīga mūsu valsts spēkam un vitalitātei, un ikvienai brīvībai, kas to padara diženu," uzsvēra izdevējs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu