Top 10: Pasaules skaistākie botāniskie dārzi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Augu mīļotājiem un dārzkopības entuziastiem botāniskā dārza apciemojums ceļojumu laikā ir teju obligāts pasākums. Taču, kas ir šie dārzi, kurus noteikti ir jāredz vismaz reizi dzīvē? Britu dārza mēbeļu ražotājs "Far away furniture" ir apkopojis sarakstu ar desmit skaistākajiem un elpu aizraujošākajiem botāniskajiem dārziem. 

Pludmales dārzi, Singapūra

Singapūras botāniskais dārzs pavisam noteikti ir pasaules modernākais dārzs - šī ir tūristu apmeklētākā vieta, kas izceļas ar neparastām mākslas instalācijām un mūsdienīgas arhitektūras siltumnīcām. Šī dārza krājumos ir vairāk miljards dažādu augu. 

Foto: AFP / Scanpix

Karaliskais Botāniskais dārzs, Londona

Šis ir pilnīgs pretstats Singapūras botāniskajam dārzam - Karaliskais Botāniskais dārzs ir viens no pasaules vecākajiem dārziem, kuru papildina Viktorijas laikmeta siltumnīcas. 

Foto: Unsplash

Keukenhofa, Lisse, Nīderlande

Tulpju mīļotājiem Keukenhofas dārzs būs īstā vieta, kur baudīt neparastās tulpju krāsas un formas. Šis dārzs ir atvērts vien īsu periodu gadā - no 21. marta līdz 10. maijam - tulpju ziedēšanas laikā. Keukenhofā ir iespējams apskatīt tradicionālās Nīderlandes tulpju seģenes. 

Foto: Pixabay

Riodežaneiro Botāniskais dārzs, Brazīlija

Arī šis ir viens no vecākajiem botāniskajiem dārziem pasaulē - Riodežaneiro dārzu atklāja 1808. gadā kā vietu, kur atklimatizēt tādus augus kā Indijas muskatrieksts, melnais piparkrūms un kanēlis. Tagad 140 hektāru plašais dārzs atrodas kalna pakājē, tieši zem "Kristus Pestītājs" statujas.   

Foto: Unsplash

Mažorela dārzs, Marakeša, Maroka

Šis ir viennozīmīgi neparastākais dārzs - tā centrālā būve ir franču mākslinieka Žaka Mažorela projektētā zilā jūgendstila savrupmāja. Dārzs un villa 1980. gados piederēja franču modes dizainerim Īvam Senlorānam. 

Foto: Unsplash

Longvudas dārzi. Pensilvānija, ASV

Vēlies izjust Amerikas mežonīgo dabu? To varēsi apskatīt 436 hektārus plašajā botāniskajā dārzā - šeit ir aplūkojama Ziemeļamerikai raksturīgā flora, tostarp, dažādi koki, pļavas un ziedi. 

Foto: Unsplash

Ēdenes projekts, Kornvola, Lielbritānija

Neparasto Kornvolas botānisko dārzu veido divas biomu jeb konkrētu ģeogrāfisko joslu imitācijas - lielākā simulē lietusmežu vidi, bet otrā ir izveidots mākslīgs Vidusjūras apkaimes klimats. 

Foto: Pixabay

Vasaras pils, Pekina

Šī unikālā teritorija savulaik ir piederējusi Cjinu dinastijai - te līdz ar pasakainu dārzu un augu daudzveidību ir apskatāma antīkās Ķīnas laika pils un ezeri, kas ieskauj botāniskā dārza teritoriju. 1998. gadā Vasaras pili iekļāva UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā, nodēvējot to kā "īstu Ķīnas ainavas mākslas darbu". 

Foto: Pixabay

Villa d'Este, Tivoli, Itālija

Renesanses cienītājiem ir vērts doties uz Itālijas pilsētiņu Tivoli, kas atrodas netālu no galvaspilsētas Romas. Šeit botāniskais dārzs ieskauj 16. gadsimta pili ar terašu pakāpienos izkārtotām strūklakām. Villa d'Este dārza apciemojumu apvieno ar Itālijas muzeja apskati. 

Foto: Pixabay

Kirstenbošas Nacionālais botāniskais dārzs, Keiptauna, Dienvidāfrika

Izbaudi eksotisko augu burvību, zooloģisko dārzu, tuksneša svelmi un ūdenskritumus Keiptaunā - Kirstenbošas dārzs ir viens no pasaules lielākajiem botāniskajiem dārziem.  

Foto: Pixabay
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu