Ungārijas tiesa noraida prasību par Maķedonijas ekspremjera izdošanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Leta/AFP

Ungārijas tiesa ceturtdien noraidījusi Ziemeļmaķedonijas prasību izdot šīs Balkānu valsts bijušo premjerministru Nikolu Gruevski, kas dzimtenē apsūdzēts par valsts finanšu nelikumīgu tērēšanu un ir notiesāts par luksuss klases automobiļa "Mercedes" nodrošināšanu savām vajadzībām.

"Iepazīstoties ar starptautisko aresta orderi un Maķedonijas prasību par izdošanu, secināms, ka izdošanas kritēriji nav ievēroti," pēc tiesas sēdes, kas notika slēgtā režīmā, Budapeštā paziņoja tiesnese Ēva Vārheģi.

Ziemeļmaķedonijas nosaukums līdz šā gada sākumam, arī Gruevska varas gados, bija "Maķedonija".

48 gadus vecais Gruevskis tiesas ēku varēja pamest kā brīvs cilvēks.

Gruevskim dzimtenē pagājušā maijā tika piespriesti divi gadi cietumā saistībā apsūdzībām, ka viņš 600 000 eiro vērto valdības auto izmantojis personīgām vajadzībām. Novembrī pēc zaudēšanas pēdējā apelācijas tiesas prāvā viņš atbēga uz Ungāriju.

Jau pēc Gruevska aizbēgšanas īpašā prokuratūras komanda, kas bija izveidota, lai izmeklētu apsūdzības par citiem viņa administrācijas noziegumiem, Gruevskim izvirzīja vēl divas citas apsūdzības.

Ekspremjers tika apsūdzēts, ka "nelikumīgi finansējis" savu partiju VMRO-DPMNE, kā arī nelikumīgi izbūvējis tās galveno biroju.

Gruevskis premjera amatu ieņēma no 2006. līdz 2016.gadam, un viņš ir Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna draugs.

Gruevska valdība krita pēc tam, kad atklātībā bija nonākušas ziņas, ka valdība īstenojusi vērienīgu noklausīšanās programmu.

Februārī Gruevskis apgalvoja, ka dzimteni pametis, uzzinot, ka viņš cietumā tiks nogalināts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu