Zviedrijas Liberālās partijas līdera amatā ievēl Burundi dzimušo Njamko Sabuni (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Zviedrijas Liberālā partija piektdien līdera amatā ievēlējusi Burundi dzimušo Njamko Sabuni, kas kļuvusi par pirmo afrozviedrieti Zviedrijas parlamentā pārstāvētas partijas vadībā.

"Tas ir vēsturiski," partijas biedriem sacīja Sabuni, norādot, ka viņas ievēlēšana līdera amatā ir "vēl viens pierādījums, ka liberāļu Zviedrija ir iespēju zeme".

Politiķes vecāki dzīvoja Burundi, kur viņi bija atbēguši no Kongo Demokrātiskās Republikas, bet 1981.gadā viņi saņēma patvērumu Zviedrijā un apmetās dzīvot netālu no Stokholmas.

50 gadus vecā politiķe bijusi parlamenta locekle no 2002. līdz 2006.gadam. No 2006. līdz 2013.gadam viņa premjerministra Frēdrika Reinfelta vadītajā centriski labējā koalīcijā ieņēma dzimumu vienlīdzības un integrācijas ministra amatu.

Sabuni partijas līdera amatu manto no Jāna Bjerklunda, kurš partiju vadīja kopš 2007.gada.

Šā gada janvārī liberāļi piekrita sadarboties budžeta un citu svarīgu likumprojektu jautājumos ar premjerministra Stefana Levēna sociāldemokrātiem, ar to nodrošinot, ka Levēns var izveidot jaunu koalīciju ar "zaļajiem".

Tiesa gan, vienošanās rezultātā atbalsts liberāļiem krities. Kā liecina vairākas pēdējā laika sabiedriskās domas aptaujas, atbalsts liberāļiem noslīdējis zem 4% atzīmes.

Sabuni priekšā stāv nopietns izaicinājums vairot atbalstu partijai un stiprināt tās vienotību.

Tomēr viņa sacīja, ka "liberāļi ir apņēmības pilni respektēt vienošanos ar Levēnu, kamēr vien viņš sniegs rezultātus, balstoties tajā".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu