Vjetnama sāk Ho Ši Mina mūmijas "mūža" pagarināšanas projektu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Vjetnama izveidojusi īpašu ekspertu padomi, kurā darbosies arī četri zinātnieki no Krievijas - šīs komandas mērķis ir nodrošināt komunistiskās valsts dibinātāja un pirmā prezidenta Ho Ši Mina mūmijas saglabāšanu ilgtermiņā, ziņo aģentūra “Reuters”. 

Kā liecina “Reuters” rīcībā nonācis oficiāls Vjetnamas valdības dokuments, ekspertu komanda darbu sāks jau jūlijā. 

Tās pirmais uzdevums būs novērtēt pirms gandrīz 50 gadiem iebalzamētā Ho līķa pašreizējo stāvokli. 

Foto: Reuters/ScanPix

Ekspertu komisijai dots uzdevums izstrādāt plānu un zinātniskus risinājums Ho Ši Mina mūmijas saglabāšanai ilgtermiņā. 

Vairākas pasaules valstis, tostarp Ķīna, Ziemeļkoreja un Vjetnama savu dibinātāju ķermeņus ir iebalzamējušas un pēc tam uzturējušas lielā mērā patiecoties palīdzībai no Padomju Savienības “Ļeņina laboratorijas”, kas tika izveidota 1924.gadā mirušā pirmā PSRS vadoņa Vladimira Ļeņina mūmijas izgatavošanai un uzturēšanai. 

Iebalzamētajiem cilvēku ķermeņiem nepieciešamas regulāras apkopes, kas paredz arī daļēju atkārtotu balzamēšanu. 

Par Ho Ši Mina mūmijas stāvokli Vjetnamas valdība sīkāku informāciju nesniedz. 

Foto: Reuters/ScanPix

Vjetnamā par “Tēvoci Ho” dēvētā Ho Ši Mina mūmija atrodas mauzolejā Vjetnamas galvaspilsētā Hanojā, kur Vjetnamas valsts dibinātājs atdusas stikla zārkā. 

Ho Ši Mina mauzolejs katru gadu piesaista tūkstošiem apmeklētāju. 

Pēc februāra beigās Hanojā notikušā ASV prezidenta Donalda Trampa un Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna samita vainagu pie mauzoleja nolika arī Ziemeļkorejas vadonis. 

Ho Ši Mins nomira 1969.gadā. 

Foto: Reuters/ScanPix

Kad 1991.gadā sabruka Padomju Savienība, Krievija sāka pieprasīt Vjetnamai maksu par īpaši izgatavoto ķīmisko vielu maisījumu, kas nepieciešams Ho ķermeņa balzamēšanai.  

2003.gadā Vjetnama pieprasīja, lai Krievija pārceļ šīs vielas izgatavošanu uz Vjetnamu, kā arī nosūtīja uz Maskavu savu zinātnieku komandu, lai tie apgūtu “Ļeņina laboratorijas” zinātnieku darba metodes un noslēpumus. 

Kā norāda Ho Ši Mina mauzoleja pārstāvji, ilgu laiku krievu eksperti balzamēšanas maisījumu izgatavojuši slepenībā un nav vēlējušies savās zināšanās dalīties ar vjetnamiešu kolēģiem. 

Laika gaitā Vjetnamas ekspertiem gan pašiem izdevās apgūt cilvēka ķermeņa mumificēšanas procesu, tomēr uz Ho Ši Mina mūmijas apkopes un novērtēšanas darbiem, kas notiek reizi gadā, Vjetnama joprojām regulāri aicina arī zinātniekus no Krievijas. 

Foto: Reuters/ScanPix
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu