Krievijas kārtējais grandiozais projekts: "Pareizticīgo Vatikāns" par €2 miljardiem (20)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Krievija sākusi darbu pie sava kārtējā grandiozā projekta – tas paredz Maskavas apgabala pilsētu Sergijevposadu pārvērst par pareizticīgo galvaspilsētu jeb “Pareizticīgo Vatikānu”. Sergijevposadas attīstības stratēģiju izstrādājis konsultāciju uzņēmums “Strelka”, un 300 lappušu garais dokuments nonācis Krievijas laikraksta “Vedomosti” rīcībā. 

Sergijevposada atrodas aptuveni 70 kilometru attālumā no Maskavas. 

Pilsēta ir slavena ar Svētās Trīsvienības-Sergija klosteri – tas ir lielākais Krievijas pareizticīgo baznīcas vīriešu klosteris, kas kalpo arī baznīcas garīgais centrs. 

“Pareizticīgo Vatikāna” projektu paredzēts koncentrēt ap klosteri. 

Projekta gaitā ap klosteri paredzēts izbūvēt kultūras un baznīcas pārstāvniecības centru, kas ietvers pareizticīgo mākslas muzeju, pareizticīgo jauniešu kultūras centru, patriarha bibliotēku, pieņemšanu ēku, augstāko baznīcas tiesu, autokefālo baznīcu pārstāvniecības, pareizticīgo mediju centru un viesnīcu. 

“Nepieciešams pakāpeniski atslogot klosteri, pārvirzīt tūristus uz jauniem muzejiem, noslogot viņus, lai viņu mazāk laika pavadītu pašā klosterī, jo mūkiem ir sarežģīti dzīvot tādā trokšņainā vietā,” projekta nepieciešamību pamato Krievijas Pareizticīgās baznīcas mākslas padomes vadītājs Leonīds Kaļiņins.

Foto: Reuters/ScanPix

Projekta gaitā Sergijevposadā arī paredzēts izbūvēt jaunu administratīvo un darījumu centru, uz kuru tiks pārceltas administratīvās institūcijas, kas šobrīd atrodas pilsētas centrā. 

Tāpat pilsētā paredzēts uzbūvēt jaunus dzīvojamos rajonus un apvedceļu. 

Iespējama arī lidostas izbūvēšana uz esoša Vihrevas aerodroma bāzes.  

Kā izteicies Sergijevposadas administrācijas vadītājs Mihails Tokarevs, šis projekts kopumā izmaksās 120 līdz 140 miljardus rubļu (1,7 līdz divus miljardus eiro). 

Plānots, ka 90% šī projekta izmaksu tiks finansēti no Krievijas federālā budžeta. 

Lēmums par Sergijevposadas attīstības projekta izstrādi tika pieņemts jau 2017.gadā. 

Kā iepriekš ziņoja Lielbritānijas raidsabiedrības BBC krievu valodas versija, šo projektu esot apstiprinājuši arī Krievijas Pareizticīgās baznīcas patriarhs Kirils un Krievijas prezidents Vladimirs Putins

Krelis gan šo jautājumu sīkāk nav komentējis. 

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu