Turcija pirmo Krievijas raķešu sistēmu "S-400" varētu saņemt nākamnedēļ (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
S-400 aizsardzības sistēma. Ilustratīvs attēls.
S-400 aizsardzības sistēma. Ilustratīvs attēls. Foto: Reuters / Scanpix

Pirmās Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmas "S-400" baterijas divās Krievijas kravas lidmašīnās tiks iekrautas svētdien un nākamnedēļ paredzēta to saņemšana Turcijā, vēsta Turcijas raidsabiedrība "Haberturk".

Krievijas tehniķu komanda pirmdien ieradīsies Turcijā, lai pārraudzītu raķešu sistēmas izvietošanu, ziņo raidsabiedrība, neatklājot informācijas avotu.

NATO sabiedroto Turcijas un ASV starpā izcēlušās lielas nesaskaņās par to, ka Turcija no Krievijas iegādāsies zeme-gaiss tipa raķešu sistēmas "S-400".

ASV draudējušas Turcijai noteikt sankcijas, kā arī brīdinājušas par izslēgšanu no iznīcinātāju "F-35" programmas, ja tiks izpildīta vienošanās ar Krieviju. Turcija izteikusi vēlmi iegādāties 100 "F-35" iznīcinātājus.

ASV vērtējumā, Krievijas raķešu sistēma apdraud "F-35" darbību, tādēļ Turcija nevar iegūt abas militārās tehnoloģijas.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans nedēļas nogalē G20 valstu samitā Japānā tikās ar ASV prezidentu Trampu, un pēc tikšanās pauda cerīnu atrisināt nesaskaņas.

Erdoans nepieļāva iespēju, ka ASV noteiktu sankcijas Turcija, jo abas valstis esot "stratēģiski partneri".

Turcijas valdība oficiāli nav apstiprinājusi datumu "S-400" saņemšanai, lai gan Erdoans un ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu minējuši jūlija vidu.

Vairāki Turcijas plašsaziņas līdzekļi ir vēstījusi, ka "S-400" tiks izvietotas Mirtedas militārajā bāzē Ankarā.

Iepriekš pazīstama kā Akinči bāze, tagad tā pārsaukta pēc 2016.gada 15.jūlija apvērsuma mēģinājuma, jo izskanējis, ka bāzē bija daudz karavīru, kas atbalstīja apvērsumu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu