Itālijas tiesa piespriež mūža ieslodzījumus par dalību operācijā "Kondors"

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Tiesa Itālijā pirmdien piesprieda mūža ieslodzījumu 24 cilvēkiem par viņu piedalīšanos cilvēktiesību noziegumos, kas septiņdesmitajos gados izdarīti Dienvidamerikas valstu valdību operācijā "Kondors" ("Condor") disidentu vajāšanai šajā reģionā un ārpus tā, paziņoja Urugvajas valdība.

Vēl nebija skaidrs, kā šie sodi tiks piemēroti, jo gandrīz visi apsūdzētie, izņemot vienu, tika tiesāti aizmuguriski. Urugvajā, kur nav paredzēts mūža ieslodzījums, iepriekš ir piemēroti cietumsodi līdzīgās lietās.

Argentīnas, Bolīvijas, Brazīlijas, Čīles, Paragvajas un Urugvajas diktatori septiņdesmitajos gados sāka operāciju "Kondors" kā koordinētu ofensīvu savu pretinieku izsekošanai pār valstu robežām un viņu likvidēšanai.

Apelāciju tiesa Romā pirmdien notiesāja militārpersonas, policistus un citus, kas darbojušies bijušajās diktatūrās Bolīvijā, Paragvajā un Urugvajā. Daži no upuriem, kas šīs operācijas gaitā pazuda, bija Itālijas pilsoņi.

Lietu pirms 20 gadiem ierosināja upuru ģimenes.

Itālijā iepriekš pieņemtā tiesas lēmumā mūža ieslodzījums tika piespriests astoņiem cilvēkiem. Starp viņiem bija Bolīvijas bijušais diktators Luiss Garsija Mesa, kurš pērn nomira, Peru eksprezidents Fransisko Moraress Bermudess, un bijušais Urugvajas ārlietu ministrs Huans Karloss Blanko, kurš atrodas mājas arestā Montevideo.

Ziņu par pirmdien piespriestajiem sodiem apstiprināja Urugvajas ārlietu ministrs Rodolfo Nins Novoa. Viņš sacīja, ka bijušais karaflotes virsnieks Horhe Nestors Trokoli ir vienīgais no notiesātajiem, kurš dzīvo Itālijā un bija klāt prāvā. Trokoli ir Itālijas pilsonis, kurš 2007.gadā aizbēga no Urugvajas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu