Ziepju burbulis un gaisma: ilustrācijas no 19. gadsimta fizikas grāmatas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Public Domain review

Aptverot dažādus optikas zinātnes aspektus, šīs ilustrācijas ir publicētas franču zinātnieka un rakstnieka Amadeja Guilemina populārajā mācību grāmatā “Les phénomènes de la physique” (1868).

Kā rakstīts izdevumā "Public Domain Review", daudzas no ilustrācijām ir gravējumu iespiedēja un graviera Renē Digeona darbs. Dažas no psihedēliskākām Digeona ilustrācijām mākslinieks radījis pēc fiziķa J. Silbermana attēliem, kuros viņš parāda, kā izskatās gaismas vilnis, kad tas iziet cauri dažādiem objektiem, sākot ar putna spalvu un beidzot ar kristāliem.

Ilustrāciju galerijā redzamajos attēlos savukārt parādīts, kāds ir gaismas efekts ziepju burbulī, un tās tika izmantotas, lai grāmatas lasītājam izskaidrotu divkāršošanās jeb dubultās refrakcijas fenomenu - krāsaino efektu, kas rodas, kad gaismas viļņi dažādos ātrumos iziet cauri materiālam.

FOTO: ZIEPJU BURBULIS UN GAISMA

Ziepju burbuļi šim eksperimentam netika izvēlēti nejauši. Zināms, ka Ņūtons bija ļoti ieinteresēts ziepju burbuļu krāšņajā zaigojumā. Viņa novērojumi, kas bija saistīti ar ziepju burbuļiem, palīdzēja zinātniekam likt pamatus teorijai par gaismu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu