Atceļ vairāk nekā 17 gadus pastāvējušo aizliegumu Juglas ezerā izmantot kuģošanas līdzekļus (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Rīgas dome trešdien atbalstīja Juglas ezera apsaimniekošanas noteikumu atcelšanu, kā rezultātā tiek likvidēts arī vairāk nekā 17 gadus spēkā esošais aizliegums ezerā izmantot kuģošanas līdzekļus.

Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta pārstāvis Jānis Švinskis deputātiem norādīja, ka noteikumi ir novecojuši, neatbilst Ministru kabineta noteikumu prasībām, kā arī ir pretrunā ar augstākstāvošu likumu normām.

Pēc viņa teiktā, ir izveidota darba grupa, kura izstrādā virszemes ūdenstilpju izmantošanas noteikumus, kuros tiks ietverts arī Juglas ezers. Vienlaikus Švinskis uzskata, ka vienīgā lieta, kas būtu jāpārņem no atceltajiem noteikumiem, būtu saistībā ar ūdens analīžu veikšanu.

Runājot par kuģošanas līdzekļu izmantošanu ezerā, Švinskis atzina, ka arī šo jomu regulē augstākstāvoši normatīvie akti. Piemēram, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, atļautais kuģošanas ātrums ezerā būšot 14 kilometri stundā.

Savukārt runājot par kuģošanas ietekmi uz ihtiofaunu, Švinskis norādīja, ka jaunajos noteikumos tiks iestrādātas prasības, kas attiecas uz ierobežojumiem zivju nārstošanas laikā.

Savukārt taujāts par kuģošanas līdzekļu ietekmi uz putniem, Švinskis norādīja, ka pieaicinātie ornitoloģijas eksperti neesot ieteikuši noteikumos iekļaut kādus aizliegumus saistībā ar putniem.

Vairums deputātu gan rosināja sākotnēji apstiprināt jaunos noteikumus un tikai pēc tam anulēt vecos. Tāpat domnieki pauda bažas, ka bez papildus noteikumiem atbildīgās institūcijas nevarēs kontrolēt kuģošanas līdzekļu izmantotājus un ezerā sāksies haoss, kas varētu beigties arī ar kādu traģēdiju.

Citi domnieki atkal norādīja, ka nav pieļaujams, ka netiek atcelts dokuments, kurš ir pret likumiem. Tāpat deputāti pauda, ka gadījumā, ja "visi rīdzinieki pēkšņi skries kuģot uz Juglas ezeru", vienmēr var sasaukt ārkārtas sēdi un uzdot par pienākumu izstrādāt papildus ierobežojošos noteikumus.

Kā ziņots, šie noteikumi tika pieņemti 2002.gadā, un šis jautājums tika skatīts pašvaldības komitejās vairākkārt. Pirms gada Mājokļu un vides komitejā domnieki lēma, ka par kuģošanas līdzekļu pārvietošanās atjaunošanu nepieciešams noskaidrot plašākas sabiedrības viedokli, piemēram, aptaujājot Etnogrāfisko brīvdabas muzeju, sociālās aprūpes centru "Ezerkrasti" un citus.

Kā iepriekš informēja departamenta Dzīvās dabas resursu nodaļas vadītāja Lana Puntusa, sabiedriskajā apspriedē par šo jautājumu kopumā piedalījās 847 cilvēki, no kuriem 71% uzskata, ka aizliegums izmantot kuģošanas līdzekļus ir jāatceļ, bet 29% - ka jāsaglabā.

Viedoklis tika lūgts arī Latvijas Etnogrāfiskajam brīvdabas muzejam un Latvijas Neredzīgo biedrībai, taču gada laikā nekāda atbilde saņemta nav. Tāpat viedoklis lūgts makšķernieku biedrībām, kuras arī savu viedokli nav paudušas.

Aģentūras LETA aptaujātais ornitologs Ruslans Matrozis pauda viedokli, ka kuģošanas aizlieguma Juglas ezerā atcelšanai nav pamata, un pašvaldības ieceres liek domāt par kādas privātpersonas interešu lobēšanu.

Tikmēr Latvijas Makšķernieku asociācija šādu ieceri vērtēja pozitīvi, ja tādējādi paplašināsies makšķerēšanas iespējas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu