Nākamnedēļ Latvijā būs novērojams daļējs Mēness aptumsums

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Jaunnedēļ, 16.jūlija vakarā un naktī uz 17.jūliju, Latvijā būs novērojams daļējs Mēness aptumsums, savukārt nākamais redzamais Mēness aptumsums būs jāgaida vairāk nekā sešus gadus, informēja Latvijas Astronomijas biedrībā.

Lai arī Mēness aptumsumi pasaulē notiek vidēji divas, trīs reizes gadā, ne visi aptumsumi ir novērojami Eiropā. Nākamā iespēja novērot daļēju Mēness aptumsumu Latvijā būs 2023.gada 28.oktobra vakarā, taču šā aptumsuma laikā satumsīs tikai neliela Mēness diska apakšējā daļa.

Aptumsuma sākumā Mēness vispirms ieies Zemes pusēnā, pēc tam, plkst.23.02, sāksies aptumsuma daļējā fāze, kas ilgs gandrīz trīs stundas - līdz 17.jūlija plkst.2. Mēness aptumsuma maksimālās fāzes brīdis visur Latvijā būs 17.jūlijā plkst.0.31, bet Mēness aptumsums beigsies plkst.3.18, kad Mēness izies no Zemes pusēnas.

Aptumsuma maksimālās fāzes brīdī satumsusi būs nedaudz vairāk nekā puse no Mēness diska. Jāņem vērā, ka aptumsuma laikā Mēness atradīsies zemu virs horizonta dienvidaustrumu un dienvidu pusē.

Lai novērotu Mēness aptumsumu, nav nepieciešams speciāls aprīkojums. To bez grūtībām būs iespējams novērot ar neapbruņotu aci. Galvenais priekšnoteikums veiksmīgiem novērojumiem ir skaidras debesis un piemērota novērojumu vieta, kurā skatu dienvidaustrumu un dienvidu virzienā neaizsedz ēkas vai koki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu