"Uz brīdi ļaut aizbraukt jumtam" - latviete Antra par piedalīšanos metālistu adīšanas čempionātā Somijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: kadrs no video, Scanpix

Smagais metāls un adīšana - izklausās pēc divām nesavienojamām lietām. Taču tā nebūt nav, jo šomēnes Somijā (kur gan citur!) aizvadīts pirmais adīšanas čempionāts metālmūzikas pavadījumā, kurā piedalījās arī dalībniece no Latvijas - tekstilmāksliniece Antra Kārkla.

"Pārzinu gan aušanu, gan izšūšanu, gan adīšanu un tamborēšanu, un citus diegu darbus un nedarbus. Diegi un dzijas ir mana stihija, tā sakot - nedod ēst, iedod kamolu," stāsta Antra. "Savukārt metālmūzika man liekas jaudīga, tāda līdz kaulam paņemoša pārnestā un burtiskā nozīmē." 

Tā kā Antrai somā gandrīz vienmēr ir kāds adīklis, tamboradata vai dzija, viņa ne reizi vien ir garākos koncertos vai festivālos nodevusies rokdarbiem.

Par "Heavy Metal Knitting" čempionātu viņa uzzināja kādā adītāju domubiedru grupā sociālajā tīklā "Facebook".

"Protams, tas izraisīja vispārēju jautrību, kā jau par jebkuru joku. Bet man kaut kā tas joks nelika mieru. Nolēmu piedalīties," stāsta Antra. Viņa pirmoreiz mūžā uzfilmēja pieteikuma videorullīti un nosūtīja to, bet šo soli pārlieku nepubliskoja - ja nu tas patiešām ir tikai sociālais eksperiments. 

Katrs dalībnieks priekšnesumu gatavoja pēc saviem ieskatiem. Antra to veidoja pēc principa, ka viņa ir rokdarbniece, nevis režisore.

Antra atklāj - līdz pēdējam brīdim neviens, tai skaitā pasākuma rīkotāji, neesot zinājuši, kā viss noritēs. "Savu maksimāli pozitīvo noskaņu pasākums guva jau norises laikā, pateicoties dalībniekiem un publikai.

Vislielākais pārsteigums pilnīgi visiem bija tas, ka trako ideju un absolūti neticamo kombināciju bija uztvēruši cilvēki visā pasaulē. Tādi paši trakie ar ceļojuma piedzīvojumiem bija sabraukuši no Japānas, ASV, Skotijas, Dānijas, Zviedrijas, Latvijas, Krievijas, Izraēlas - pretēji sākotnēji prognozētajiem dažiem vietējiem, bez kuriem arī neiztika," uzskaita Antra.

Taču pēc pasākuma ziņas par metālistu-adītāju sacensībām apceļoja pasaules medijus.

Par festivāla uzvarētāju kļuva viskolorītākais priekšnesums - apvienība "Giga Body Metal" no Japānas. Tā dalībnieki uz skatuves kāpa gan kimono, gan arī sumo cīkstoņu tērpos.

Foto: TASS/Scanpix

"Galvenā atziņa no pasākuma pieredzes - ir jāļaujas notikumiem, ir jālec notikumos, arī sākotnēji neticamos un šķietami neiespējamos, uz galviņas vai "bombačkā", un tad jau redz, kas no tā visa sanāk!" viņa saka.

"Tā ir pilnīgi jauna emociju pieredze, tāds pozitīvisms vispārējā pakāpē, pieredzēju absolūtā pozitīvisma eksploziju. Tagad zinu, ka tāda ir iespējama. Ar pārējiem čempionāta cilvēkiem vienojāmies tikties nākamajā gadā un turpināt dulloties. Tieši tā to arī var nosaukt - dulloties ar tādiem pašiem, uz brīdi ļaut aizbraukt jumtam."

Kā norāda čempionāta rīkotāji, Somijā uz katriem 100 000 iedzīvotāju esot vairāk nekā 50 smagā metāla grupas - vairāk nekā jebkur citur pasaulē. Tā kā tur ir arī daudz čaklu rokdarbnieku, radusies doma šīs abas aizraušanās apvienot vienā. Tā radās metālistu adīšanas čempionāta ideja.

GALERIJA: "Heavy Metal Knitting" čempionāts Somijā 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu