Sudānas armija un opozīcija paraksta vienošanos par varas dalīšanu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Sudānas Pārejas militārā padome un opozīcijas organizācija parakstījušas ilgi gaidīto vienošanos par varas dalīšanu, trešdien pavēstīja Āfrikas Savienības (ĀS) starpnieks Mohameds Hasans uld Labats.

Militārā padome un lielākā opozīcijas organizācija "Spēki par brīvību un pārmaiņām" vienojušies trīs gadu laikā vadību suverēnajā padomē uzņemties pārmaiņus, žurnālistiem Hartūmas viesnīcā "Corinthia", kur notika sarunas, sacīja Labats.

Vienošanās ir "izšķirošs notikums" Sudānas miera procesā, norādīja ĀS sarunvedējs.

"Politiska vienošanās abu pušu starpā Sudānas tautai sagatavo ceļu jaunam laikmetam," piebilda Labats.

Pirms dažām dienām militārā padome un opozicionāri jau panāca principiālu vienošanos par ceļu uz vēlēšanām, varas dalīšanu, kā arī to, lai tiktu izmeklēta nesenā vardarbība pret protestētājiem, kurā dzīvību zaudēja vairāki desmiti cilvēku.

Trešdienas vienošanās ir ilgu un smagu pūliņu rezultāts, preses konferencē atzina militārās padomes pārstāvis Ibrahims al Amins.

Trešdienas vienošanās paredz nosacījumus par Sudānas nākotnes valdību, ekonomisko reformu plāniem un humānās palīdzības programmām, apliecināja sarunu dalībnieki.

Pusēm vēl ir jāparaksta konstitucionālais dokuments, kurā būtu skaidri aprakstīts lomu un pilnvaru sadalījums jaunajā pārejas administrācijā.

Pagaidu militārā padome pārvalda valsti, kopš bruņotie spēki 11.aprīlī gāza prezidentu Omāru al Baširu pēc vairākus mēnešus ilgiem Bašira valdības pretinieku protestiem. Baširs nāca pie varas militārajā apvērsumā 1989.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu