Zināms, kādus amatus Eiropas Parlamenta delegācijās ieguvuši Latvijas deputāti (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Parlamenta sēžu zāle Briselē.
Eiropas Parlamenta sēžu zāle Briselē. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Šajā sasaukumā Eiropas Parlamentā (EP) būs 44 sadarbības delegācijas sakaru uzturēšanai ar parlamentāriešiem citās valstīs, tostarp sadarbības grupas ir izvēlējušies arī Latvijas pārstāvji EP, reģionos un organizācijās, informēja EP.

Deputāti balsoja par delegāciju skaitlisko sastāvu un apstiprināja Parlamenta Priekšsēdētāju konferences (EP priekšsēdētāja un politisko grupu vadītāju) vietu sadalījuma priekšlikumu, bet pēcāk nosauca deputātus, kuri darbosies katrā no delegācijām. Līdz ar delegāciju sastāva noteikšanu zināmas arī visas no Latvijas ievēlēto deputātu funkcijas jaunā sasaukuma pirmajos divarpus gados.

Deputāte Sandra Kalniete (JV) būs locekle Ārlietu komitejā, delegācijas ES un Ukrainas parlamentārās asociācijas komitejā un delegācijas "Euronest" parlamentārajā asamblejā. Kalniete būs arī aizstājējas amatā Starptautiskās tirdzniecības komitejā, Drošības un aizsardzības apakškomitejā, delegācijā Ziemeļvalstu sadarbībai un attiecībām ar Šveici un Norvēģiju, kā arī ES un Islandes apvienotajā parlamentārajā komitejā un Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) apvienotajā parlamentārajā komitejā.

Eiroparlamentāriete Inese Vaidere (JV) būs locekle Ekonomikas un monetārā komitejā, delegācijas Āfrikas, Karību jūras reģiona un Klusā okeāna valstu un ES apvienotajā parlamentārajā asamblejā. Tāpat viņa pildīs aizstājējas amatu Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komitejā, delegācijā attiecībām ar Dienvidaustrumāzijas valstīm un ar Dienvidaustrumāzijas valstu asociāciju (ASEAN).

Deputāts Nils Ušakovs (S) būs loceklis Budžeta komitejā, delegācijā attiecībām ar ASV un delegācijas "Euronest" parlamentārajā asamblejā. Tāpat viņš pildīs aizstājēja amatu Ārlietu komitejā, delegācijas ES un Armēnijas parlamentārās partnerības komitejā, ES un Azerbaidžānas parlamentārās sadarbības komitejā un ES un Gruzijas parlamentārās asociācijas komitejā.

Politiķis Andris Ameriks (S) būs loceklis Transporta un tūrisma komitejā, Lūgumrakstu komitejā, delegācijas ES un Kazahstānas, ES un Kirgizstānas, ES un Uzbekistānas, ES un Tadžikistānas parlamentārās sadarbības komitejās, kā arī attiecībām ar Turkmenistānu un Mongoliju. Viņš pildīs aizstājēja amatu Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komitejā un delegācijas ES un Krievijas parlamentārās sadarbības komitejā.

Eiroparlamentārietis Roberts Zīle (VL-TB/LNNK) būs loceklis Ekonomikas un monetārā komitejā, Transporta un tūrisma komitejā, delegācijā attiecībām ar Ķīnu. Tāpat viņš pildīs aizstājēja amatu Budžeta komitejā, delegācijas ES un Meksikas apvienotajā parlamentārajā komitejā un delegācijas Eiropas un Latīņamerikas parlamentārajā asamblejā.

Deputāte Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) būs priekšsēdētāja vietniece Kultūras un izglītības komitejā. Viņa būs arī locekle delegācijā attiecībām ar Austrāliju un Jaunzēlandi. Tāpat Melbārde pildīs aizstājējas amatu Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komitejā, delegācijas ES un Armēnijas parlamentārās partnerības komitejā, ES un Azerbaidžānas parlamentārās sadarbības komitejā un ES un Gruzijas parlamentārās asociācijas komitejā, delegācijas "Euronest" parlamentārajā asamblejā.

Eiroparlamentārietis Ivars Ījabs (AP) būs loceklis Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komitejā un delegācijā attiecībām ar ASV. Tāpat Ījabs pildīs aizstājēja amata pienākumus Iekšējā tirgus un patērētāju aizsardzības komitejā, delegācijā attiecībām ar Andu Kopienas valstīm, delegācijā attiecībām ar Dienvidaustrumāzijas valstīm un ar Dienvidaustrumāzijas valstu asociāciju (ASEAN), delegācijas Eiropas un Latīņamerikas parlamentārajā asamblejā.

Savukārt politiķe Tatjana Ždanoka (LKS) būs priekšsēdētāja vietniece Lūgumrakstu komitejā. Tāpat viņa būs locekle Nodarbinātības un sociālo lietu komitejā, delegācijas ES un Moldovas parlamentārās asociācijas komitejā. Ždanoka būs arī aizstājēja Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu komitejā, delegācijas ES un Kazahstānas, ES un Kirgizstānas, ES un Uzbekistānas, ES un Tadžikistānas parlamentārās sadarbības komitejās, kā arī attiecībām ar Turkmenistānu un Mongoliju, aģentūru LETA informēja Eiropas Parlamentā.

Parlamentam ir divdesmit specializētās komitejas, kuras ir pirmās, kas izskata tam iesniegtos tiesību aktu priekšlikumus. Grozījumus un rezolūcijas apspriež un par tām balso gan komitejās, gan plenārsēdē.

Vienā komitejā ir 25 līdz 73 pilntiesīgi locekļi un tikpat daudz aizstājēju. Katra komiteja no sava pilntiesīgo locekļu vidus ievēlē priekšsēdētāju un ne vairāk kā četrus priekšsēdētāja vietniekus, kas visi kopā veido komitejas prezidiju, kura pilnvaru termiņš ir divarpus gadi. Komiteju politiskais sastāvs atspoguļo plenārsēdes sastāvu.

Aizstājēji ir tiesīgi piedalīties komitejas sanāksmēs, izteikties un pilntiesīgā locekļa prombūtnē piedalīties balsošanā.

EP parlamentu sadarbības delegācijas uztur sakarus ar parlamentāriešiem citās valstīs, reģionos un organizācijās, lai tā popularizētu ES pamatvērtības: brīvību, demokrātiju, cilvēktiesību un pamattiesību ievērošanu, kā arī tiesiskumu.

Delegāciju locekļus izvēlas politiskās grupas un pie grupām nepiederošie deputāti. Viņiem jānodrošina taisnīga dalībvalstu, politisko uzskatu un dzimumu pārstāvniecība, ziņu aģentūrai LETA atklāja Eiropas Parlamentā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu