Rietumvalstis nosoda Irānu par britu tankkuģa sagrābšanu (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Tankkuģis "Stena Impero"
Tankkuģis "Stena Impero" Foto: AP/Scanpix

Rietumvalstis nosodījušas Irānu par britu tankkuģa "Stena Impero", uz kura atrodas arī viens Latvijas valstspiederīgais, sagrābšanu Hormuza šaurumā, norādot, ka tas saasina saspīlējumu Persijas līča reģionā.

ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka rīkos sarunas ar Lielbritāniju par tankkuģa sagrābšanu.

"Un tas tikai apliecina to, ko jau esmu teicis par Irānu: nepatikšanas. Nekas cits, kā vienas vienīgas nepatikšanas," Tramps teica žurnālistiem Baltajā namā.

Viņš atkārtoti nosodīja 2015.gada kodolvienošanos starp Irānu un Rietumvalstīs, raksturojot to kā "smieklīgu vienošanos", ko noslēdza viņa priekštecis Baraks Obama.

Pērn pēc Trampa rīkojuma ASV izstājas no kodolvienošanās un pastiprināja sankcijas pret Irānu.

Vācija aicināja Irānu nekavējoties atbrīvot "Stena Impero". Vācijas Ārlietu ministrijas paziņojumā norādīts, ka tas "bīstami saasina jau tā saspīlēto situāciju" reģionā.

Arī Francijas Ārlietu ministrija norādīja, ka Irānas rīcība "kavē tik nepieciešamo saspīlējuma mazināšanu Persijas līča reģionā".

"Mēs aicinām Irānas varasiestādes ātri atbrīvot kuģi un tā apkalpi, un ievērot kuģošanas brīvības principus Persijas līcī," teikts Francijas ministrijas paziņojumā.

Francija, Vācija un Lielbritānija ir Eiropas lielvaras, kas ietilpst Irānas kodollīgumā. Tās ir centušās saglābt vienošanos pēc ASV izstāšanās.

"Stena Impero", kas kuģo zem Lielbritānijas karoga un pieder Zviedrijas kompānijai "Stena Bulk", bija ceļā uz Saūda Arābiju, kad piektdien sadūrās ar zvejas kuģi, paziņoja Irānas ostas Banderabasā amatpersonas. Šajā ostā kuģis ir noenkurots.

Irānas Revolucionārā gvarde piektdien apstiprinājusi, ka Hormuza šaurumā sagrābusi britu tankkuģi "Stena Impero", kas "pārkāpis starptautiskās tiesības".

Sestdien Irāna sāka izmeklēšanu par aizdomām, ka Kuģis "sadūrās ar zvejas kuģi" un neatbildēja uz zvejas kuģa aicinājumiem sākt saziņu.

Zviedrijas kompānija "Stena Bulk" paziņoja, ka tās kuģis "pilnībā ievērojis visus kuģošanas un starptautiskos regulējums". Netiek ziņots, ka kāds no apkalpes būtu ievainots.

18 no apkalpes locekļiem, tostarp kapteinis, ir Indijas pilsoņi, bet pārējie apkalpes locekļi ir trīs Filipīnu pilsoņi, kā arī Latvijas un Krievijas valstspiederīgie.

Incidents notika dažas stundas pēc tam, kad Lielbritānijas aizjūtas teritorijas Gibraltāra varasiestādes paziņoja, ka uz 30 dienām pagarinās Irānas tankkuģa "Grace 1" aizturēšanu. Kuģi britu jūras spēki aizturēja pirms divām nedēļām aizdomās par Eiropas Savienības sankciju pret Sīriju pārkāpumu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu