Irānas varasiestādes liegušas iespēju sazināties ar uz kuģa aizturēto Latvijas pilsoni (18)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

 Pašlaik Irānas varasiestādes liegušas iespēju sazināties ar Latvijas pilsoni, kas ir apkalpes loceklis britu tankkuģī "Stena Impero", informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) Preses centrā.

Ņemot vērā, ka Latvijai nav vēstniecības Irānā, Latvijas ĀM ir lūgusi Somijas vēstniecību Teherānā iesaistīties, lai nodrošinātu konsulāro palīdzību aizturētajam Latvijas pilsonim, skaidroja centrā.

"Pašlaik notiek cieša koordinācija starp Latvijas un Somijas dienestiem, lai nodrošinātu Latvijas pilsoņa tiesības, kurš ir aizturētā britu tankkuģa apkalpes loceklis", minēts paziņojumā.

Jau vēstīts, ka Latvijas ĀM apstiprināja, ka Irānas varasiestādes 19.jūlijā Hormuzas jūras šaurumā ir aizturējušas kuģi "Stena Impero", kas kuģo zem Lielbritānijas karoga, un uz kura ir arī viens Latvijas valstspiederīgais.

Pašlaik tiek darīts viss, lai atbrīvotu Latvijas valstspiederīgo. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ir sazinājies ar Eiropas Savienības (ES) augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos Federiku Mogerīnī un Apvienotās Karalistes ārlietu ministru Džeremiju Hantu, lai vienotos par ciešu koordināciju un ES Ārējā dienesta atbalstu, panākot Latvijas valstspiederīgā atbrīvošanu.

Tāpat Latvija vērsās pie Irānas Islāma Republikas, prasot nekavējoties atbrīvot Latvijas valstspiederīgo un pārējo kuģa apkalpi.

Rinkēvičs aģentūrai LETA iepriekš atzina, ka situācijas atrisināšanā iesaistītas ES un britu amatpersonas, kā arī Latvijas diplomātiskais korpuss. Viņš apliecināja, ka ministrija darīs visu, lai Latvijas valstspiederīgo atbrīvotu.

Ministrs pauda, ka šāda kuģu sagrābšana nav pieņemama, un situācija nav pati vienkāršākā.

Pēc ministra teiktā, notikušais ir atbilde uz Irānas tankkuģa arestu, jo tas tika vainots pret Sīriju vērsto sankciju pārkāpšanā.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeremijs Hants sacīja, ka ir "ārkārtīgi nobažījies" par šiem incidentiem, kas notikuši, pēdējās nedēļās pieaugot saspīlējumam kuģniecībai svarīgajā šaurumā. "Šīs [kuģu] sagrābšanas ir nepieņemamas," teica Hants.

Arī Irānas Revolucionārā gvarde apstiprinājusi, ka sagrābusi britu tankkuģi, kas "pārkāpis starptautiskās tiesības".

"Stena Bulk" pavēstīja, ka kuģi piektdien ap plkst.18.00 pēc Latvijas laika sagūstījušas irāņu ātrlaivas un helikopters. Uz kuģa atrodas 23 apkalpes locekļi.

Lielbritānija apstiprināja, ka pirmais no sagrābtajiem kuģiem ir reģistrēts šajā valstī. Otram kuģim "Mesdar" ir Libērijas karogs, bet tas pieder britu kompānijai "Norbulk Shipping".

"Norbulk Shipping" piektdienas vakarā paziņoja, ka Irāna atbrīvojusi tās sagrābto tankkuģi "Mesdar".

Hormuza jūras šaurums Persijas jūras līcī ir viens no svarīgākajiem naftas transportēšanas ceļiem, un tur pēdējā laikā notikušie incidenti ievērojami vairojuši spriedzi reģionā.

Īpaši saspīlētas kļuvušas Irānas attiecības ar ASV un Lielbritāniju.

Jūlija sākumā pie Gibraltāra britu varasiestādes arestēja Irānas tankkuģi, kas tiek vainots pret Sīriju vērsto sankciju pārkāpšanā.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu