Irāna izplata video, kurā redzama “Stena Impero” apkalpe (7)

LETA/AP/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš

Irānas valdības preses pārstāvis pirmdien paziņojis, ka britu tankkuģa "Stena Impero" aizturēšana ir likumīga.

Ali Rabiei paziņoja, ka tas bijis likumīgs Irānas solis, norādot, ka Irāna konfrontējusi kuģi, lai garantētu reģiona drošību.

Vienlaikus Irānas valsts raidorganizācija pirmdien izplatījusi video, kurā redzami kuģa apkalpes locekļi.

Video redzami "Stena Impero" apkalpes locekļi, kas ģērbušies sarkanos formas tērpos un sēž ap galdu uz kuģa un kāds neidentificēts irānis viņiem pateicas par sadarbību. Citās ainās jūrnieki pārbauda kuģi un aprunājas pie kafijas automāta.

Foto: AP/Scanpix

Jau vēstīts, ka Irānas Revolucionārā gvarde piektdien Hormuza šaurumā sagrāba "Stena Impero" ar 23 apkalpes locekļiem, tostarp vienu Latvijas valstspiederīgo.

Teherāna apgalvoja, ka kuģis sadūries ar Irānas zvejas kuģi un pēc tam izslēdzis savus raidītājus un nav atbildējis uz zvejas kuģa palīgā saucienu. Irāna arī apgalvoja, "Stena Impero" kuģojis pa Hormuza šaurumu nepareizā braukšanas virzienā.

Londona uzskata šos apgalvojumus par nepatiesiem un pieprasījusi kuģi atbrīvot.

"Visām valstīm, kas aicina Irānu atbrīvot tankkuģi, mēs lūdzam tās pateikt Lielbritānijai to pašu," paziņoja Rabiei.

"Stena Impero" sagrābšana notika dažas stundas pēc tam, kad Lielbritānijas aizjūras teritorijas Gibraltāra varasiestādes paziņoja, ka par 30 dienām pagarinās Irānas tankkuģa "Grace 1" aizturēšanu. Kuģi britu jūras spēki aizturēja pirms divām nedēļām aizdomās par Eiropas Savienības sankciju pret Sīriju pārkāpumu.

"Salīdzināt abas sagrābšanas ir netaisnīgi," norādīja Irānas valdības preses pārstāvis.

"Kad pretlikumīgi tiek aizturēts kuģis Gibraltārā, arī mēs vairs neesam gatavi neko paciest," sacīja Rabiei, piebilstot, ka "Stena Impero" aizturēšana nav atriebība par incidentu Gibraltārā.

Lielbritānijas sūtnis ANO Džonatans Alens vēstulē ANO Drošības padomei apsūdzējis Irānu pretlikumīgā kuģa sagrābšanā.

Vēstulē, teikts, ka nav nekādu pierādījumu par "Stena Impero" sadursmi ar zvejas kuģi, kā apgalvo Irāna. Tankkuģis esot atradies Omānas ūdeņos un tā raidītājs bijis ieslēgts, kad tam pietuvojušies Irānas spēki.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu