Atklāj Latviju: Āgenskalns - zaļā oāze "izdegušajam" pilsētniekam (1)

Foto: TVNET
Annija Vīnkalna
, Ārvalstu ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X

Pietiek tikai nevainīgi uzdot jautājumu "Kurš ir labākais Rīgas rajons?", lai sāktos šķēpu laušana. Daudzi domā, ka tas ir Rīgas centrs, bet parasti uzreiz pretī tiek likts arguments - kā tad ar pilsētas kņadu, izplūdes gāzēm un drūzmu? Tāpēc no steigas un stresa nogurušie pilsētnieki par savām mājām bieži izvēlas Āgenskalnu, kur pilsētas elpa sastopas ar rimtāku, zaļāku dzīvesveidu.

"Savas lietas" darītāji

Pirms vairākiem gadiem, kad par iecienītu tikšanās vietu kļuva Kalnciema kvartāls, Āgenskalns iemantoja Rīgas jaunā hipsteru rajona reputāciju. Un tā godam nosargāta - šeit pilnā sparā noris interesanti pasākumi un dzimst jaunas koncepcijas, ko tik blīvā koncentrācijā citviet neatrast. Dažādu pasaules virtuvju entuziasti sarodas uz street food festivālu, Āgenskalna tirgus pagalmā notiek krāminieki un beziepakojuma tirdziņi, citur skatāmas mākslas izstādes un vasarā baudāmi brīvdabas koncerti.

"Āgenskalna tirgus darbojas pagalmā," vēsta lielizmēra plakāti, kas tagad sedz vienu no rajona spilgtākajiem simboliem. Kopš 2018.gada sākuma tirgus ēka sliktā tehniskā stāvokļa dēļ tika slēgta apmeklētājiem, taču šovasar tās pagalmā kūsā dzīvība. 

Āgenskalna tirgus
Āgenskalna tirgus Foto: TVNET

Āgenskalna tirgū tagad saimnieko SIA "Kalnciema iela", kas savulaik padarīja Kalnciema kvartālu par Āgenskalna sabiedriskās dzīves epicentru. Rokraksts ir nolasāms. Tagad tirgus pagalmā nedēļas nogalēs tiek rīkoti krāmu tirdziņi, kur var nopirkt veselu lērumu nostalģisku, noderīgu vai arī dīvainu nieciņu, beziepakojuma tirdziņi zero waste filozofijas sekotājiem, dažādi tematiskie vakari un meistardarbnīcas, pat koncerti.

Āgenskalna tirgus
Āgenskalna tirgus Foto: TVNET
Āgenskalna tirgus
Āgenskalna tirgus Foto: TVNET

Dienā, kad tirgus pagalmā notika krāmu tirdziņš, uz galdiem varēja ieraudzīt visu ko: no padomju traukiem un jancīgiem suvenīriņiem līdz elektroiekārtām. Kā jau kārtīgā krāminiekā, pārdevējs nosauc savu cenu un būs gatavs pakaulēties.

Krāmu tirdziņš Āgenskalna tirgū
Krāmu tirdziņš Āgenskalna tirgū Foto: TVNET

Āgenskalna tirgus pastāvīgā āra tirgošanās daļa, kur nopērkama pārtika un ziedi, ir visai miniatūra - daži stendi. Tomēr tirgus tradīcijas šķiet izpletušās pa visu rajonu.

Viens vientulīgs (bet labi apmeklēts) tirgus stends slejas pretī Āgenskalna tirgus ēkai, vēl cits iekārtojies tukša, kokiem un krūmiem apauguša plača vidū.

Tomēr Āgenskalna otra slavenākā tirgošanās vieta, protams, atrodas Kalnciema ielas kvartālā.

Foto: TVNET

Kalnciema kvartāls iegājis vēsturē kā viens no Rīgas hipsteru rajoniem (tomēr 2014.gada topā par hipsterīgāko vietu pasaulē interesantā kārtā tika pasludināta Miera iela). Kalnciema kvartālā tiek rīkoti dažādi tirdziņi, brīvdabas koncerti, mākslas izstādes un citi pasākumi.

Street food festivāls Kalnciema kvartālā
Street food festivāls Kalnciema kvartālā Foto: TVNET

Arī pēdējā laikā lielu popularitāti iemantojušais Street food festivāls, kas Latvijā aizsākās Kalnciema kvartālā, bet vēlāk līdzīgā formātā parādījās arī citviet.

Vēsturiski un joprojām daudzviet Āzijā ielu ēdiens ir nabadzīgo sabiedrības slāņu ēdmaņa. Tirgus būdiņās un autofurgonos pagatavotie ēdieni ir lēti un sātīgi - laba iespēja paēst pat tiem, kam mājās kārtīgas virtuves nemaz nav. Savukārt tādās blīvi apdzīvotās pasaules metropolēs kā Ņujorkā ielu ēdiens ofisu darbiniekiem dod iespēju ātri uzkost pusdienu pārtraukumā.

Street food festivāls Kalnciema kvartālā
Street food festivāls Kalnciema kvartālā Foto: TVNET

Tikmēr Latvijā ielu ēšanas tradīcija ienākusi kā eksotiskā, neordinārā meklējumi.

Klimatisko apstākļu dēļ pie mums ielu ēdiena tirdziņš nevarētu darboties visu cauru gadu. Tāpēc tādi galvenokārt notiek tikai vasarā un apmeklētājus piesaista nevis ar ērtību vai lētajām cenām, bet gan iespēju nobaudīt to, ko citur vienkopus nevarētu atrast.

Street food festivāls Kalnciema kvartālā
Street food festivāls Kalnciema kvartālā Foto: TVNET

Tā nu es tiku pie Pho nūdeļu zupas un spring rolls tīteņiem no daudz slavēta vjetnamiešu restorāna Ziepniekkalnā, bet draudzene izvēlējās vegāno burgeru un Latīņamerikā populāros čurro - saldumus, kas patiesībā cēlušies no Spānijas un Portugāles. Aptvert trīs kontinentu garšas, apmeklējot vienu tirdziņu tepat Āgenskalnā, tāds nieks vien ir.

Street food festivāls Kalnciema kvartālā
Street food festivāls Kalnciema kvartālā Foto: TVNET

Kalnciema kvartālā regulāri notiek arī dažādi kultūras pasākumi, piemēram, brīvdabas kino skatīšanās vai izstādes nelielajā teritorijā esošajā galerijā.

Izstāde Kalnciema kvartālā
Izstāde Kalnciema kvartālā Foto: TVNET

Āgenskalna šarms 

Āgenskalns pērn veiktā aptaujā tika ierindots starp dzīvošanai pievilcīgākajiem Rīgas rajoniem. Āgenskalns var lepoties ar apmēram 28 000 iedzīvotāju, tātad rajons ir gana pilsētniecisks, bet tajā pašā laikā arī zaļāks un klusāks, ar romantiskām koka mājām izraibinātām ieliņām un māksliniecisku auru.

Foto: TVNET

Āgenskalnā atrodami teātra virtuoza Eduarda Smiļģa, rakstnieka Jāņa Akuratera un dzejnieka Ojāra Vācieša muzejs. Šis rajons arī apcerēts dzejā: 

Izeju es Pārdaugavas ielās,

negaidot, līdz sevi pieteiks rīts.

Kur tu dzīvo, Mīlestība lielā?

- Medus ielā. Numurs nolaizīts.

Foto: TVNET

Nevar noliegt, ka kaut kas poētisks jau šeit virmo gaisā.

Jaunie un svaigie

Pēdējos gados, sekojot tirdziņu un pasākumu apmeklētājiem, Āgenskalnā durvis vērušas arī vairākas jaunas ēdamvietas un restorāni. Piezemēti un nepretenciozi, piemēram, hotdogi un picas, tomēr ieguvuši vietējo mīlestību un pat atvilina ziņkārīgos no citiem rajoniem.

Foto: TVNET
Foto: TVNET
Foto: TVNET

Šur tur gadās arī pa kādam pārsteigumam, kas liek atskatīties, - kā otro mūžu dzīvojošais tramvajs bāra terasē.

Brīvdomātājiem patiks koncerti un mākslas pasākumi Hāgenskalna komūnā.

Foto: TVNET

Zaļā oāze "izdegušajam" pilsētniekam 

Viens no iemesliem, kāpēc Āgenskalnu bieži ierindo starp dzīvošanai piemērotākajiem Rīgas rajoniem, ir tā plašā zaļā zona - Uzvaras parks, Māras dīķis un Arkādijas parks.

Arī daudzas ielas tik kupli apaugušas ar zaļumiem, ka vasarā teju vai aizmirstas, ka tomēr atrodies visai blīvi apdzīvotā pilsētas rajonā.

Foto: TVNET

Āgenskalns ir starp tām Rīgas daļām, ko turpmāko desmit gadu laikā plānots ar pašvaldības iniciatīvu atjaunot, sakopt un padarīt vēl pievilcīgāku: gan uzspodrināt koka namus, gan realizēt jaunus projektus - Rail Baltica, Mūkusalas teritorijas attīstību, kā arī Latvijas Universitātes kopmītņu un Zinātņu mājas būvniecību.

Foto: TVNET
Foto: TVNET

Jautājumā par labāko Rīgas rajonu parasti esmu stingra centra aizstāve, taču pastaiga pa Āgenskalnu liek aizdomāties. Iespējams, tā ir labākā vieta, kur pilsētniekam paglābties no kņadas un drūzmas, iekopt pagalmā kādu puķu dobi un, kad sagribas, tik un tā atrast gana daudz dažādu izklaides iespēju, nesperot ne soli laukā no sava rajona.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu