Āzijā strauji izplatās neārstējams malārijas paveids (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Malārijas moskīti Taizemē.
Malārijas moskīti Taizemē. Foto: Reuters/ScanPix

Divos jaunos pētījumos atklāts, ka Āzijas dienvidaustrumos strauji izplatās pret zālēm noturīgi malārijas celmi, raisot bailes par potenciālu globālo veselības ārkārtas stāvokli.

Pētījumi tika publicēti pirmdien zinātniskajā žurnālā “The Lancet”, brīdinot cilvēkus, ka neārstējamais malārijas paveids ir evolucionējis un izplatās Taizemē, Kambodžā, Laosā un Vjetnamā.

Veselības eksperti visā pasaulē aktīvi cīnās pret šo parazītisko slimību, un ne bez rezultātiem – maijā no malārijas tika atbrīvota Argentīna un Alžīrija, tomēr citās valstīs malārijas gadījumu skaits turpina pieaugt.

Āzijas dienvidaustrumu malārijas celmi jau atstājuši visai postošas sekas, piemēram, ļoti strauji ieguvuši noturību pret plaši lietotām malārijas zālēm.

Pirmie šā malārijas paveida celmi izplatījās jau 2008. gadā Kolumbijā. Kopš tā laika slimība ir evolucionējusi un pārveidojusies vairākās jaunās pret zālēm noturīgu parazītu apakšgrupās.

Ātrums, kādā šīs malārijas apakšgrupas ir nonākušas kaimiņvalstīs, ir biedējošs un liecina par to, ka malārijas celmi ir ieguvuši lielāku izturību un pielāgošanās spējas.

“Šis malārijas celms spēj nokļūt jaunās teritorijās un iegūt jaunas ģenētiskas īpašības. Tas viss var beigties ļoti bēdīgi, ja šis malārijas paveids nokļūs Āfrikā, kur noris lielākā daļa malārijas saslimšanas gadījumu,” komentēja pētnieks Olivio Mijoto.

Ņemot vērā, ka iepriekš lietotie medikamenti vairs nav derīgi, zinātniekiem nepieciešams steidzami radīt alternatīvus medikamentus, lai novērstu šā malārijas paveida globālu izplatību.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu