Austrālija plāno aizliegt atgriezties pilsoņiem, kas pievienojušies "Islāma valstij" (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Austrālijas parlamentā ierosināts likumprojekts, kas aizliegtu atgriezties valstī Austrālijas pilsoņiem, kuri pievienojušies teroristu grupējumam "Islāma valsts".

Aizliegums varētu tikt piemērots uz laika posmu līdz diviem gadiem.

Likumprojekts dotu pilnvaras iekšlietu ministram Pīteram Datonam dot rīkojumus neielaist valstī terorismā aizdomās turamos Austrālijas pilsoņus.

Likumprojekts balstīts uz Lielbritānijā pieņemtu likumu, saskaņā ar kuru tiesneši izvērtē, vai piemērot personai rīkojumu par neielaišanu valstī.

Uzrunājot parlamentu, Datons mēneša sākumā sacīja, ka likumprojekts vērsts pret 230 austrāliešiem, kuri devās uz Sīriju un Irāku, lai pievienotos "Islāma valstij". Ministrs norādīja, ka 80% no šiem cilvēkiem joprojām atrodas aktīva konflikta zonās.

Taču likumprojekts raisījis bažas, ka tas varētu būt pretrunā ar konstitūciju, kā arī nodotu pārāk lielu varu ministra rokās. Opozīcijā esošā Leiboristu partija ir aicinājusi nosūtīt likumprojektu izvērtēšanai parlamenta izlūkošanas un drošības komitejai.

Taču ēnu kabineta iekšlietu ministre Kristīna Kanīlija paziņojusi, ka opozīcija atbalstīs likumprojektu, bet vēlas tādu kārtību, kas būtu atbilstoša konstitūcijai, gādātu par Austrālijas drošību un izturētu apstrīdēšanu Augstākajā tiesā.

Šis likumprojekts ir viens no vairākiem pretrunīgi vērtētiem priekšlikumiem, kas tiek apspriesti parlamentā kopš Austrālijas konservatīvās valdībās pārvēlēšanas maijā.

Šo priekšlikumu vidū ir ierosinājums atcelt likumu, kas pieļauj slimo patvēruma meklētāju un bēgļu pārvešanu no nelegālo imigrantu nometnēm Klusā okeāna salās uz Austrālijas kontinentu.

Opozīcija līdz šim nav atbalstījusi šādu soli. Leiboristu līderis Entonijs Albanīzs intervijā televīzijas kanālam "Sky News" norādīja, ka saskaņā ar šo likumu Austrālijā nogādāti aptuveni 90 cilvēki, bet aptuveni 900 nelegālos imigrantus valdība pati atvedusi uz Austrāliju vēl pirms šā likuma pieņemšanas. Viņš pauda viedokli, ka valdība nav pārliecinoši pamatojusi, kādēļ likums būtu jāatceļ.

ANO un cilvēktiesību organizācijas ir kritizējušas Austrāliju par tās attieksmi pret cilvēkiem nelegālo imigrantu aizturēšanas centros Nauru un Papua-Jaungvinejas Manusas salā. Taču Austrālija aizstāvējusi savu politiku, norādot, ka simtiem cilvēku ir noslīkuši jūrā, un uzsverot, ka Austrālija mēģina atturēt cilvēkus no šādiem bīstamiem ceļojumiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu