Afganistāna pieprasa Trampam paskaidrot viņa izteikumus (3)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Donalds Tramps
ASV prezidents Donalds Tramps Foto: AP/Scanpix

Afganistānas valdība otrdien mēģināja panākt skaidrību par ASV prezidenta Donalda Trampa teikto, ka viņa vadībā ASV varētu uzvarēt karu Afganistānā nedēļas laikā, bet tad "Afganistāna tiktu noslaucīta no zemes virsas".

Tramps pirmdien nāca klajā ar šiem izteikumiem pirms tam, kad viņš Baltajā namā tikās ar Pakistānas premjerministru Imranu Hanu.

"Es varētu uzvarēt šai karā nedēļas laikā. Es vienkārši negribu nogalināt 10 miljonus cilvēku," Tramps sacīja reportieriem Ovālajā kabinetā.

"Ja es gribētu uzvarēt šai karā, Afganistāna tiktu noslaucīta no zemes virsas. Tās vairs nebūtu. Tas būtu beidzies burtiski 10 dienu laikā."

"Es negribu iet šo ceļu," piebilda Tramps.

Afganistānas prezidenta Ašrafa Gani birojs otrdien nāca klajā ar paziņojumu, lūdzot paskaidrot Trampa teikto un sakot, ka Afganistāna nekad "neļaus nevienai ārvalstu varai noteikt tās likteni".

Šajā paziņojumā teikts, ka sadarbība un partnerība ar ASV balstās uz kopīgām interesēm un abpusēju cieņu.

"Taleban" nāca klajā ar paziņojumu, kurā atzinīgi novērtēja Trampa piezīmes, ka ASV nevajadzētu spēlēt policista lomu Afganistānā. Grupējums tomēr atzina, ka Trampa apgalvojums par iespējamu valsts noslaucīšanu no zemes virsas ir "bezatbildīgs un mēs to uz visstingrāko nosodām".

"Taleban" paziņoja, ka sapņi par militāru uzvaru Afganistānā ir "noveduši līdz kapam" agrāko laiku impērijas – tādas kā Mogolu impērija, britu impērija un Padomju Savienība.

"Gluži pretēji – viņu impērijas tika noslaucītas no zemes virsas, bet afgāņu nācija lepni izturēja un turpinās izturēt, dzīvot un saglabāt lepnumu, ja tāda ir Allāha griba."

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu