Okeāna paradīze ar skumju reputāciju. Pedofilijā apsūdzētā ASV miljardiera privātā sala

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Vairākas lepnas savrupmājas palmu ielokā, helikoptera nosēšanās laukums un fantastiskas pludmales: tā īsumā varētu aprakstīt Mazo Sentdžeimsa salu ASV Virdžīnās, ko savulaik iegādājās amerikāņu miljardieris Džefrijs Epsteins un iesauca par "Mazo Džefa salu". Vietējie gan to dēvē citādāk - par Pedofilu salu vai Orģiju salu, vēsta raidorganizācija "Bloomberg".

Epsteins šomēnes tika aizturēts saistībā ar apsūdzībām pedofilijā. Viņš apsūdzēts plaša pedofilijas tīkla uzturēšanā - pats esot seksuāli izmantojis desmitiem nepilngadīgu meiteņu (jaunākās - 14 gadus vecas) un pēc tam licis viņām vervēt jaunas upures.

Apsūdzības attiecas uz 2002. un 2005. gadā pastrādātiem noziegumiem. No pienācīga soda viņš reiz jau izbēga -  2008.gadā atzīstot vainu divos štata likumdošanas pārkāpumos saistībā ar prostitūciju un izciešot 13 mēnešu sodu, viņš izvairījās no prāvas federālajā tiesā. Epsteinam nācās reģistrēties kā dzimumnoziedzniekam un izmaksāt kompensācijas upuriem. Neskatoties uz to, viņš turpināja grozīties ASV sabiedrības augstajās aprindās.

Foto: Reuters/ScanPix

Tuvējā Senttomasas salā vietējie gadiem ilgi baumo par to, kas notiek uz netālu esošās privātās salas. Tūristi sēžas laivās, lai no Senttomasas ostas izbrauktu loku gandrīz līdz nostāstiem apvītajai salai - pa līdzīgu maršrutu Epsteins savas draudzenes Gisleinas Maksvelas vārdā nosauktā kuģītī esot vedis jaunu meiteņu bariņus.

"Tā ir daļa no ekskursijas. Vienmēr tāda ir bijusi," norāda Senttomasas jahtu tūrisma kompānijas īpašniece Kristija Kverija.

Epsteins ir ārkārtīgi turīgs. Kādreiz viņš bieži nolaidās Senttomasā savā privātajā lidmašīnā un pēc tam ar helikopteru tika nogādāts uz 29 hektārus lielo privāto salu, ko 1998.gadā iegādājās par nepilniem astoņiem miljoniem dolāru.

Uz salas atrodas vairākas greznas savrupmājas un templim līdzīga ēka, kam viesuļvētra "Irma" 2017.gadā aizpūta zeltīto kupolu.

Foto: Reuters/ScanPix

Tomēr Epsteina bagātības apmērs un izcelsme ir miglā tīti. Radušās dažādas teorijas, piemēram, ka Epsteins palīdz ASV lielākajiem bagātniekiem apiet nodokļu maksāšanu, spekulē ar valūtām vai pat ir izveidojis savu Ponci shēmu

Epsteinam pieder vēl viena privātā sala Lielā Sentdžeimsa, privātmājas Palmbīčā un Manhetenā, dzīvoklis Parīzē un rančo Ņūmeksikā. Ņujorkā esošā māja vien ir vairāk nekā 100 miljonus dolāru vērta, norāda luksusa klases īpašumu māklere Dollija Lenca. "Tikai miljardieri var atļauties tādus īpašumu," viņa saka.

Epsteins vada vairākus paša dibinātus uzņēmumus, kuru galvenā mītne atrodas biznesa centrā Senttomasā. Lai arī telpās reģistrēti vismaz pieci dažādi Epsteinam piederoši uzņēmumi, centrā nav izvietotas nekādas norādes par tiem. Tur reģistrēts uzņēmums, kam pieder Epsteina "Gulfstream" lidmašīnas, Epsteina finanšu trasts un firma "Southern Trust Co.", kas nodarbojas ar "DNS datubāzēm un datu ieguvi" un kuras biroja vadītāja ir Senttomasas gubernatora sieva.

Foto: Reuters/ScanPix

Kādreiz Epsteins savu biznesu vadīja Ņujorkā, bet vēlāk pārcēlās uz ASV Virdžīnām. Iespējams, viņš alka lielākas slepenības vai arī vēlējās izmantot dāsnās nodokļu atlaides.

Bijušais darbinieks, kas piekrita sniegt "Bloomberg" anonīmu interviju, norāda, ka Epsteins uz salas ieviesis stingru noteikumu: darbinieki miljardierim nedrīkst rādīties acīs.

Vēl viena dīvainība - uz salas esošajās ēkās esot divi kabineti, kuros atrodas seifi. Tajos retu reizi drīkstējusi ieiet saimniecības vadītāja, bet neviens cits. Slepenība liekot domāt, ka seifos glabājās kas vairāk par naudu, uzskata darbinieks.

Nav zināms, vai Epsteins jebkad atgriezīsies Mazajā Sentdžeimsas salā. Kādreizējais ASV prezidentu Donalda Trampa un Bila Klintona draugs patlaban atrodas apcietinājumā Ņujorkā. Šonedēļ amerikāņu mediji ziņoja, ka Epsteins ieslodzījuma vietā tiekot novērots aizdomās par pašnāvības risku. Raidorganizācija CNBC vēsta, ka Epsteins esot atrasts uz cietuma kameras grīdas sarāvies čokurā, gandrīz zaudējis samaņu un ar nospiedumiem uz kakla. Informācijas avotiem ir dažādas versijas - vieni apgalvo, ka Epsteins mēģinājis izdarīt pašnāvību pakaroties, bet citi norāda, ka ievainojumi bija ļoti viegli un miljardieris tādā veidā, iespējams, centās panākt pārvietošanu uz kādu citu vietu.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu