Amerikāņu miljardieri tiesās par pedofilijas tīkla uzturēšanu (1)

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Federālie prokurori Ņujorkā pirmdien atslepenoja kriminālapsūdzības pret amerikāņu finansistu Džefriju Epsteinu. Miljardieris apsūdzēts plaša pedofilijas tīkla uzturēšanā - viņš pats esot seksuāli izmantojis desmitiem nepilngadīgu meiteņu un pēc tam licis viņām vervēt jaunas upures, ziņo raidorganizācija CNN.

Apsūdzības izvirzītas par laika posmu no 2002. līdz 2005. gadam. Prokuratūra norāda, ka Epsteins esot maksājis nepilngadīgām meitenēm (jaunākās bijušas vien 14 gadus vecas) par seksuāliem pakalpojumiem. Cilvēktirdzniecības grupējuma darbībā bijuši iesaistīti arī Epsteina darbinieki un sadarbības partneri, kuri palīdzējuši ievilināt upures finansista mājās Ņujorkā un Palmbīčā, kā arī maksājuši meitenēm par jaunu upuru vervēšanu.

"Šādā veidā Epsteins izveidoja plašu tīklu ar nepilngadīgām upurēm, kuras seksuāli izmantoja, nereti pat katru dienu," pirmdien paziņoja prokurors Džofrijs Bermans.

66 gadus veco Epsteinu sestdienas vakarā arestēja Teterboro lidostā Ņūdžersijā, kad viņš privātajā lidmašīnā atgriezās no Parīzes.

Tajā pašā vakarā tika pārmeklēta Epsteina māja Ņujorkā, kur izmeklētāji atrada lielu daudzumu seksuāla rakstura fotogrāfiju ar sievietēm un meitenēm, kuras izskatījās ļoti jaunas, norādīts tiesas dokumentos.

Epsteinam uzrādītas apsūdzības cilvēktirdzniecībā ar nolūku seksuāli ekspluatēt nepilngadīgos, kā arī par plāniem iesaistīties nepilngadīgo seksuālā ekspluatācijā. Ja Epsteinu atzīs par vainīgu abos apsūdzības punktos, viņam draud cietumsods līdz 45 gadiem.

Epsteins pirmdien Manhetenas tiesā noliedza vainu izvirzītajās apsūdzībās.

Miljardieris, kurš ir labi pazīstams ar ASV politisko aprindu pārstāvjiem, pirms vairāk nekā desmit gadiem tika tiesāts par līdzīgiem noziegumiem. 

Pērnā gada novembrī laikraksts "The Miami Herald" ziņoja, ka pašreizējais ASV darba ministrs Aleksandrs Akosta laikā, kad viņš strādāja par ASV prokuroru Floridā, esot Epsteinam piedāvājis "vienošanos, kas gadās reizi mūžā". Lai arī izmeklēšanā bija identificēti 36 nepilngadīgi upuri, vienošanās ļāva politiskajās aprindās labi pazīstamajam Epsteinam izvairīties no likuma bardzības.

Vienošanās ietvaros Epsteins 2008.gadā atzina vainu divos štata likumdošanas pārkāpumos saistībā ar prostitūciju. Viņš izcieta 13 mēnešu sodu un izvairījās no prāvas federālajā tiesā. Epsteinam nācās reģistrēties kā dzimumnoziedzniekam un izmaksāt kompensācijas upuriem.

Taču vienošanās "būtībā pielika punktu aktīvai FIB izmeklēšanai" un nodrošināja imunitāti "visiem iespējamajiem līdzzinātājiem", rakstīja "The Miami Herald".

"Jāsaka, ka mums palīdzēja izcila pētnieciskā žurnālistika," medijiem apstiprināja prokurors Bermans.

Tiesas dokumentos norādīts, ka meitenes pie Epsteina tika sūtītas veikt "masāžu". Viņš pats vai arī viņa līdzzinātāji pusaudzēm norādīja, ka tas esot jādara pilnībā vai daļēji kailām. "Masāžas" laikā Epsteins esot uzstājis uz "vienu vai vairākām seksuālām darbībām".

Epsteins zināja, ka meitenes ir nepilngadīgas, daļēji tāpēc, ka vairākas viņam pateica savu vecumu, teikts atslepenotajos dokumentos.

Dokumentos atklājas, ka likumpārkāpumus pastrādājuši arī Epsteina darbinieki, kuri organizēja tikšanās un izmaksāja naudu gan par jauniešu seksuālu izmantošanu, gan arī citu upuru savervēšanu.

Prokuratūra lūgusi nepiemērot Epsteinam drošības naudu, pret kuru viņš varētu pamest ieslodzījumu. Epsteins ir ārkārtīgi turīgs un viņam pieder mājokļi Meksikā, Francijā un ASV Virdžīnās, kā arī viņam pieejamas privātās lidmašīnas, tāpēc viņš varētu mēģināt bēgt no ASV, ja tiktu atbrīvots pret drošības naudu.

Prokuratūra arī norāda, ka sestdien pārmeklētajā mājā joprojām esot esot bijusi "masāžas istaba", kurā atradās masāžas galds un seksa rotaļlietas. "Tas nav cilvēks, kurš atstājis pagātni aiz muguras," uzsver prokurora palīgs Alekss Rosmillers.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu