Brīvdienās dzēsts šogad lielākais meža ugunsgrēks (1)

TVNET
Papildināts 14:53, 7. maijs, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Svētdien, 5. maijā, Valkas novada Zvārtavas pagastā netālu no atpūtas vietas pie Cepurītes ezera izdega 14.49 hektāri pieauguša meža. Ugunsgrēks izcēlies iespējamas cilvēka darbības rezultātā, TVNET informē Valsts meža dienests.

Brīvdienās mežā uzturējās liels skaits atpūtnieku, kā arī tika konstatēti vairāki mehāniskie transportlīdzekļi, kas neatļauti brauca pa meža teritoriju ārpus ceļiem.

Valsts meža dienests atgādina, ka ar 2024. gada 3. maiju ir noteikts meža ugunsnedrošais laikposms visā valsts teritorijā. Tas paredz vairākus būtiskus aizliegumus, par kuru neievērošanu var tikt piemērota administratīvā, civiltiesiskā un arī kriminālatbildība.

Meža ugunsnedrošajā laikposmā visiem iedzīvotājiem, uzturoties mežos un purvos ir aizliegts:

  • nomest degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus vai citus priekšmetus;
  • kurināt ugunskurus, izņemot īpaši ierīkotās vietās, kas nepieļauj uguns izplatīšanos ārpus šīs vietas;
  • atstāt ugunskurus bez uzraudzības;
  • dedzināt atkritumus;
  • braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem pa mežu un purvu ārpus ceļiem;
  • veikt jebkuru citu darbību, kas var izraisīt ugunsgrēku.

Kopš meža ugunsnedrošā perioda sākuma 3. maijā dzēsti 6 meža ugunsgrēki, kuros izdeguši 17.04 hektāri meža zemes. Kopskaitā šogad reģistrēti 23 meža ugunsgrēki ar izdegušo meža zemes platību 19.01 hektāri.

Valsts meža dienests ir valsts pārvaldes iestāde, kas uzrauga meža apsaimniekošanu, medību un dabas aizsardzības reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību. Dienests uztur Meža valsts reģistru, kur tiek apkopota informāciju par mežu, tajā notiekošo saimniecisko darbību, medībām un medījamiem dzīvniekiem. Valsts meža dienesta misija ir rūpēties par atbildīgu meža apsaimniekošanu un saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu