Kriminologs par trešdien notikušo pakaļdzīšanos: “Varēja notikt prātam neaptveramais!” (66)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Agris Steks Eglītis/LETA

“Sekas ir smagas, bet varēja būt smagākas, ja autovadītājs turpinātu pretlikumīgās darbības,” policijas rīcību, trešdien pakaļdzīšanās laikā raidot, iespējams, desmit šāvienus uz bēgošo autovadītāju, vērtē Rīgas Stradiņa universitātes Juridiskās fakultātes dekāns, kriminologs Andrejs Vilks. Vīrietis, kurš nepakļāvās policijas prasībai apstāties, turpināja vadīt automašīnu satiksmes dalībniekiem bīstamā veidā un taranēja Ceļu policijas ekipāžu, šobrīd atrodas Ogres slimnīcā smagā stāvoklī. Viņam ir divi šauti ievainojumi - kreisajā deniņkaulā un pieres kaulā.

Dzīvība viņam bija mazsvarīga

“Jebkuram pilsonim ir jāpakļaujas policijas likumīgajām prasībām - viņam bija jāapstājas,” turpina Andrejs Vilks. Autovadītājam bēgot, cieta divi pašvaldības policijas darbinieki un viens Valsts policijas darbinieks. Viņu dzīvībai briesmas šobrīd nedraud.

“Tas ir smags noziegums, kas tika izdarīts mērķtiecīgi.

Autovadītājs varēja iebraukt cilvēku pūlī, kas stāvēja autobusa pieturā, varēja iebraukt veikalā vai citā automašīnā - sekas varēja būt prātam neaptveramas.

Šādi gadījumi ir bijuši Eiropā un ne tikai,” skaidro eksperts. Viņš pieļauj, ka policijas rīcībā nebija citu iespēju kā raidīt šāvienus, lai apturētu likumpārkāpēju. Līdz ar to policijas darbinieki rīkojās likumīgi.

“Šāvieni tika raidīti pat pārāk precīzi (galvā). Pieļauju, ka bija specifiski apstākļi, kas neļāva rīkoties citādi.”

Andrejs Vilks uzsver, ka gadījums ir smags un izraisa sabiedrības rezonansi, bet tam ir arī liela preventīvā ietekme - citi autovadītāji apzināsies sekas un pakļausies policijas prasībām. “Kaut kāda iemesla dēļ šim cilvēkam viņa dzīvība bija mazsvarīga, un viņa rīcības sekas ir likumsakarīgas. Ir ievainoti policijas darbinieki. Tiesībsargājošajām iestādēm ir jādara viss, lai šādi gadījumi neatkārtotos.”

Kas īsti notika?

Jau ziņots, ka vakar ap plkst.19 Rīgā, Maskavas un Turgeņeva ielu apkaimē, kādas "Audi" markas automašīnas vadītājs nepakļāvās Valsts policijas (VP) prasībai apturēt transportlīdzekli un turpināja kustību. VP dzinās pakaļ agresīvajam autovadītājam, kurš, nepakļaudamies VP prasībām, turpinājis vadīt transportlīdzekli satiksmes dalībniekiem bīstamā veidā.

Bēgošais autovadītājs taranējis Ceļu policijas ekipāžu, kas viņam sekojusi. Turpmākās bēgšanas laikā bēglis ar "Audi" apskādējis vēl vairākus transporta līdzekļus, tostarp policijas transportu.

Pakaļdzīšanās laikā, lai apturētu agresīvo autovadītāju, piesaistīti papildspēki, tostarp no Rīgas pašvaldības policijas (RPP). Kā novēroja aģentūra LETA, pakaļdzīšanās laikā Maskavas ielā viena RPP ekipāža avarēja.

Pakaļdzīšanās laikā avarējušajā RPP ekipāžā cietuši divi pašvaldības policijas darbinieki, kuri tika hospitalizēti.

Pakaļdzīšanās turpinājās līdz Ogrei, kur, lai apturētu bīstamo autovadītāju, policija lietoja šaujamieročus. Kā liecina sociālajos tīklos ievietoti aculiecinieku video, auto virzienā tika raidīti vairāk nekā desmit šāvieni.

Pēc bēgļa aizturēšanas tika konstatēts, ka likumpārkāpējs ir ticis sašauts. Pēc policijas sniegtās informācijas, esot aizdomas, ka bēglis bijis apreibinošo vielu ietekmē.

Policija ir noskaidrojusi bēgļa personību - tas ir kāds 1980.gadā dzimis vīrietis, kurš bijis meklēšanā par mantiska rakstura noziegumiem.

Autovadītājs šobrīd atrodas slimnīcā Ogrē un ir smagā stāvoklī. Šoferim ir divi šauti ievainojumi - kreisajā deniņkaulā un pieres kaulā. Pacientam veikta operācija, kas ilga 2,5 stundas, un tajā tika piesaistīts neiroķirurgs. Vīrietis ir smagā stāvoklī, pieslēgts mākslīgās elpināšanas aparatūrai. Viņu apsargā policija. 

Pakaļdzīšanās laikā cietis vismaz viens VP policists, kurš braucis ar motociklu, un arī tika nogādāts medicīnas iestādē palīdzības saņemšanai.

Komentāri (66)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu