Viļņā noņem pretrunīgi vērtētu piemiņas plāksni armijas virsniekam Noreikam (2)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zygimantas Gedvila/15min.lt

Viļņas centrā noņemta piemiņas plāksne pretrunīgi vērtētajam armijas virsniekam Jonam Noreikam, kurš pazīstams kā ģenerālis Vētra, ziņu aģentūrai BNS apstiprināja Viļņas mēra padomnieks Aleksandrs Zubrjakovs.

Viņš norādīja, ka sestdien pie Lietuvas Zinātņu akadēmijas bibliotēkas ēkas noņemtā plāksne nogādāta uzglabāšanai pašvaldības uzņēmumā "Grinda".

Viļņas mērs Remigijs Šimašus savu lēmumu noņemt piemiņas plāksni pamatojis ar "vienādu principu" piemērošanu visām totalitāro režīmu piemiņas zīmēm.

"Tādēļ es nolēmu noņemt piemiņas plāksni Jonam Noreikam, kurš, neskatoties uz centieniem un cīņu pret Lietuvas ienaidniekiem, arī rīkojās pilnīgi nepamatoti un uzņēmās okupācijas valdības viņam uzlikto pienākumu nošķirt ebrejus un konfiscēt viņu aktīvus, tādējādi radot priekšnoteikumus tam, lai okupācijas valdība viņus vēlāk nogalinātu," paziņoja Viļņas mērs.

Jau daudzus gadus Lietuvā notikušas diskusijas par šo piemiņas plāksni, kurā Noreika godināts kā nozīmīgs Lietuvas pretošanās padomju varai pārstāvis.

Lietuvas ebreju kopiena ir pieprasījusi noņemt piemiņas plāksni Noreikam, kurš kā Šauļu apriņķa vadītājs nacistiskās okupācijas laikā parakstīja dokumentus par ebreju geto izveidi un rīkojumus par ebreju īpašumiem.

Aprīlī pretrunīgi vērtēto piemiņas plāksni ar āmuru sabojāja Staņislovs Toms, kurš neveiksmīgi kandidēja Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Vēlāk plāksne tika atjaunota un novietota pie ēkas fasādes, bet pašvaldības pārstāvji solīja konsultēties ar vēsturniekiem.

1946.gada martā padomju varasiestādes apcietināja Noreiku. Gadu vēlāk viņam izpildīja nāvessodu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu