Ruanda slēgusi robežu ar Kongo, kur plosās Ebolas vīruss

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Ruanda slēgusi robežu ar Ebolas vīrusa piemeklēto Kongo Demokrātisko Republiku (Kongo DR), kad robežpilsētā Gomā konstatēts trešais saslimšanas gadījums ar nāvīgo vīrusu, ceturtdien pavēstīja Kongo DR prezidenta birojs.

Paziņojumā norādīts, ka tas bijis "vienpusējs Ruandas varasiestāžu lēmums", kas ietekmēs abu valstu pilsoņus, kam robeža jāšķērso ikdienā.

Gomai, kas ir svarīgs transporta mezgls ar diviem miljoniem iedzīvotāju, ir robeža ar Ruandas pilsētu Giseniju, kurā mīt 85 000 cilvēku.

Pārrobežu sakari ir aktīvi. Daudziem iedzīvotājiem darbs ir robežas otrā pusē, savukārt citiem ir mājas kaimiņu pilsētā vai arī tur skolā tiek laisti bērni.

"Ruandas varasiestāžu vienpusējā lēmuma dēļ Ruandas pilsoņi nevar doties uz Gomu, bet kongojieši nevar pamest Giseniju, un viņiem liegts doties mājās," teikts paziņojumā. "Šis lēmums kaitē daudziem kongojiešiem un emigrantiem, kas dzīvo Gisenijā, bet strādā Gomā."

Prezidenta birojs ar šo paziņojumu nācis klajā tikai dažas stundas pēc tam, kad Gomā bija reģistrēts trešais gadījums, kad notikusi saslimšana ar Ebolas vīrusu.

Kopš 2018.gada 1.augusta Ebolas vīrusa uzliesmojumā, kas ir otrs smagākais līdzšinējā datu apkopošanas vēsturē, dzīvību zaudējuši 1803 cilvēki, liecina trešdien izplatītie dati.

Gomā divi no trim saslimšanas gadījumiem beigušies ar nāvi, un atbildīgie dienesti šobrīd cenšas noskaidrot visus cilvēkus, kas bijuši kontaktā ar šiem pacientiem.

Veselības jomas eksperti bažījas par lipīgo slimību uzliesmojumiem lielajās pilsētās.

Pilsētās iedzīvotāju blīvuma un mobilitātes dēļ pacientus izolēt un apzināt viņu kontaktus ir grūtāk nekā laukos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu